Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Имаме най-богатите нотариуси в света. Вземат по 50 000 лв. на месец, не носят отговорност

50 000 лева е средният месечен доход на нотариус в столицата. Това показват изчисления на "168 часа" на базата на статистиката на Агенцията по вписванията.
За София например при 150 нотариуси за последното тримесечие на 2015 г., има 18 914. Тоест всеки месец има над 6300 вписвания. Следователно за София
на нотариус на месец
се падат приблизително
по 42 вписвания
само за имотни сделки. Ако предположим, че средната такса на сделка е 1000 лв., това са близо 42 хиляди лева месечно.
Но нотариусите печелят и от множество други услуги като например заверките на подписи на различни документи - пълномощни и много фирмени договори, както и сделките с движимо имущество. Едно от най-значимите пера в тази връзка са прехвърлянията на употребявани автомобили, тъй като покупката на нова кола е освободена от този данък.
При тях нотариалните такси се изчисляват по таблица, като в зависимост от стойността размерът им е между 0,8 и 2%. Но като знаем, че сделките с коли се извършват на цени далеч под реалната себестойност, таксите, които се плащат за тях при нотариус, варират средно между 50 и 100 лева. Официална статистика за броя на тези сделки липсва и затова е трудно
да се прецени колко печелят нотариусите от тях,
но според юристи сумите, събирани като нотариални такси в натоварените кантори в столицата извън имотните сделки, надхвърлят 7-8 хил. лева на месец. В същото време практиката в европейските страни е въобще да не се изисква нотариална заверка на подписите при прехвърляне собствеността на превозните средства.
По този начин един нотариус в София днес
си осигурява без усилия поне 50 хил. лева на месец,
въпреки че много от тях не се задоволяват и с това, а в същото време заплатата на лекарите е реално 1000 лв. - 50 негови заплати.
Тук не бива да се забравя, че тези печатници за пари имат и разходи - за помощници, сътрудници, наем, фирмени консумативи и др.
При това представителите на професията се ползват с абсолютен законодателен комфорт и доколкото всички плащания за нотариусите са въведени с нормативен акт, те не носят никаква вина за създалата се ситуация.
Но още по-несправедливото според юристи е, че реално нотариусите в България дори не носят отговорност за сделките, които изповядват, защото законът не ги задължава да правят обстоятелствена проверка на съответния имот, както са задължени колегите им в повечето страни от Западна Европа.
"Трудно е да се каже колко получава един от тях на месец - обяснява адвокат Владислав Янев, секретар, член и съосновател на асоциация "Адвокати за промяна". - При всички случаи, особено в периода на бума на строителството, те бяха като миньори в златна мина и голяма част станаха милионери.
За мен решението е в това адвокатите да представляват страните при сделките. В закона за нотариусите има няколко разпоредби, които им дават права, които не би трябвало да притежават.
На практика те изземват функции на адвокатите
В момента нотариусът участва в сделката, изготвяйки сам нотариалния акт, а това не е редно. Неговата работа трябва да бъде само да удостоверява фактите, а не да изготвя документите по сделката, защото той има интерес. А освен че е заинтересовано лице, в сегашната ситуация, ако живееш в малко населено място, си принуден да ползваш услугите само на един нотариус - нямаш право при друг, трябва да ходиш само при него и да се съобразяваш само с неговите изисквания, каквито и да са те.
Но са нужни и други промени. В европейски страни, като Франция например, нотариалният акт съдържа много повече информация. В него са описани подробно
всички изменения в състоянието на имота,
кога са променяни планове, цялата история, има приемственост, знае се кои са старите собственици, какво е било състоянието му преди и какво е сега.
Истинската проверка във Франция води и до носене на отговорност от страна на нотариуса при евентуални грешки и измами, свързани със сделката. В България обаче това въобще не е така.

Каква отговорност носят за действията си родните нотариуси в сравнение с колегите им в развитите страни, четете в печатното издание на в. "168 часа"

Коментара ()

Вашият коментар