Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Използването на смартфони, таблети и телефони по време на път предизвиква кризи на световъртеж, гадене, повръщане. Кинетозата засяга почти всеки трети човек. 

Проблемът е известен най-вече под наименованието морска болест, защото именно пътуването с кораб или лодка предизвиква проблеми при най-много хора – 25-30%. При 5-10% симптомите се проявяват при летене със самолет, а едва 3 до 5% се оплакват от гадене при возене с кола или автобус. При малчуганите проблемът е по-силно изразен и засяга над 50% от пътуващите деца. Жените страдат по-често от мъжете, като най-вече – бременните.

Най-често, освен неразположение при страдащите, се проявяват засилено слюноотделяне, главоболие, слабост, липса на координация на движенията, промяна на вкуса в устата, гадене, повишена чувствителност към миризми, световъртеж, избиване на студена пот, пребледняване. В много редки случаи състоянието води до усложнения като нарушаване на сърдечния ритъм, рязко повишаване на кръвното налягане, силни болки в гърдите, непрекъснато повръщане, висока температура. Тогава незабавно е необходимо да се търси медицинска помощ.

Френският специалист д-р Жерар Киезек обяснява за радио Еurope1: “Кинетозата не е толкова болест, колкото защитна реакция на организма, която се отключва заради несъответствие в получаваната информация от различните сетива. От една страна, вие реално не се движите, в мозъка се получава сигнал, че тялото е неподвижно, но от друга страна вие следите пейзажа - тоест се изпраща информация за движение. От това разминаване в сигналите се стига до отключване на замайване и прилошаване – те са знак, който тялото дава, че нещо не е наред, затова казваме, че кинетозата не е болест, а защитна реакция.

Съществуват мнения на специалисти, че това е генетично заложен проблем, но това все още не е доказано, а и тъй като симптомите в повечето случаи отшумяват съвсем бързо след спиране на пътуването, се смята, че наистина става дума за естествена реакция на човешкия организъм. При пътуването със самолет например дори и да не се следи пейзажа, неизменната дори минимална турбуленция дава сигнал на мозъка, че пропадате и това задейства механизми на паника. При пътуването с кораб симптомите са най-силни заради клатенето на плавателния съд. Има хора, най-вече деца, които страдат от проблема дори при пътуване с влак. Важно е да се знае, че кинетозата има спираловидна проява, дори и на моменти да мислите, че сте по-добре, симптомите се завръщат и всеки път са по-силни и по-силни. Първоначално чувствате умора, леко главоболие, след това прилошаване и ако не се вземат мерки, се стига до повръщане.”

Специалисти обясняват, че някои фактори засилват симптомите и могат да предизвикат кризи дори при хора, които по принцип не страдат от кинетоза. Един от тях е преяждането. Препоръчва се преди дълъг път да не се консумира много храна, най-вече да се избягват тежки и прекалено мазни ястия. Другият рисков фактор е мястото – при пътуване с автобус най-опасно е да се седи на задните седалки или обратно на движението, а в кола – често страдат тези, които са на задната седалка. Затова специалистите препоръчват на страдащите от кинетоза винаги да обмислят добре как да пътуват.

Особено неприятно е, ако по време на пътуване се чете книга, гледа се филм на таблет или се играят игри на телефон – тогава рискът от провокиране на симптоми на гадене скача дори до 80%, подчертават специалисти. Лекарите са категорични, че по време на път не бива да се използва смартфон, да се следят социалните мрежи, форуми или да се проверява електронната поща. При децата този проблем е най-силно изразен. Всъщност именно малчуганите, които гледат филмчета или играят игри по време на пътуване, страдат най-често от гадене и повръщане. Отключващ фактор при тях е и невъзможността да стоят мирни и честото въртене, опитване за изправяне, навеждане и обръщане да гледат през задното стъкло. Според специалисти тези движения провокират кинетоза.

Друг отключващ фактор е застоялият въздух в колата. Понякога дори миризмата в чисто купе може да провокира позиви за повръщане при чувствителни хора. Затова е важно преди и по време на път превозното средство да се проветрява. А ако някой е пушил в колата, гадене може да засегне дори тези, които по принцип не страдат от кинетоза. При много хора кризите са предизвикани от рязкото усилване на скоростта, неочакваното спиране, множеството завои, или при другите методи на транспорт - силна турбуленция или вълнение. Специалистите изтъкват, че дехидратирането също е рисков фактор, затова винаги по време на път е добре да се пият достатъчно течности. Необходимо е също да се спира често. Всъщност именно слизането от колата помага на страдащите. Разбира се, това не е възможно за тези, които пътуват със самолет или кораб.

Лекарите обясняват, че е необходимо да се вземат бързи мерки още при първите симптоми. Най-ефективното е човек да затвори очи, да не гледа пейзажа и да не се обръща назад. Ако пациентът е на кораб и му става лошо от клатенето, е добре да фокусира погледа си върху неподвижна точка в далечината. В противен случай - ако се втренчи в корпуса на кораба или в перилата и види как се клатят, ще му стане още по-лошо, обясняват специалисти.

Лимонът е едно от най-ефективните средства при кинетоза. Някои винаги носят резенчета със себе си при дълго пътуване, а други си приготвят вода с изцеден в нея сок. Джинджифилът също е признат за мощна съставка срещу гадене и повръщане. Може да се приема под формата на хранителна добавка, но също така и да се направи чай от него, който да се изстуди за пътуване. Препоръчват се също етеричните масла. Особено тези от мента и лимон – някои пациенти ползват спрейове за инхалации, а други просто капват няколко капки от етеричното масло върху шал, през който да дишат при необходимост.

Съществуват множество лекарствени и хомеопатични препарати против прилошаване по време на пътуване. Повечето се приемат по точна схема – най-често в деня преди заминаване, след това отново 1-2 часа преди тръгване и още 2-3 пъти по време на самото пътуване. Фармацевти обаче подчертават, че някои от тези лекарства действат приспивно, така че не бива да се вземат от човека, който ще кара. Всъщност е доказано, че шофьорите по-рядко страдат от проблема, отколкото тези, които просто се возят в колата. Причината е, че те съсредоточават погледа си върху пътя и рядко го отклоняват встрани.

Д-р Жерар Киезек обяснява: "Важно е да се разграничава прилошаването при пътуване и фобията от пътуване, защото те са две съвсем различни състояния. Кинетозата е патология на движението и е чисто физически проблем, докато аеродромофобията е психичен. Страхът от летене със самолет засяга 30% от населението и в голяма част от случаите не става дума за сериозен проблем."

Как да се справяме с паникатаките по време на полет със самолет, четете в хартиеното издание на "168 часа".