Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Холивуд отново подхваща епичната история на еврейския принц от кинохита на Уилям Уайлър. Лентата излиза и 136 години след бестселъра на Лу Уолъс 

Прошката надделява над жаждата за отмъщение. Такъв ще е триумфът и в новия кинопрочит на една от най-епичните истории от библейската ера, постигнала феноменален успех и в литературата, и в света на седмото изкуство. Тази за Юда Бен-Хур.

Холивудската лента "Бен-Хур" по християнската притча за еврейския принц излиза на голям екран цели 136 години след публикуването на сензационния бестселър на американския генерал и писател Лу Уолъс - "Бен-Хур: Приказка за Христос".

Настоящата премиера идва и 91 години след първата киноадаптация на страниците, вдъхновили творците още в епохата на нямото кино. Както и 57 години след успеха на един от най-великите филми в историята с 11 награди "Оскар".

Режисьор на черно-бялата лента "Бен-Хур" от 1925 г. е Фред Нибло, а негов асистент е Уилям Уайлър. Още тогава чиракът в занаята

и бъдещ носител на три награди “Оскар” за режисура мечтае един ден да заснеме своя версия на пленителната история. И го прави по най-ненадминатия и до днес начин през 1959 г. Уилям Уайлър е сериозна фигура, която оставя дълбока следа, и през 1976 г. става четвъртият носител на учредената от Американския филмов институт награда за цялостен принос към американската култура.

Холивуд отново подхваща епичната история на
еврейския принц от кинохита на Уилям Уайлър. Лентата
излиза и 136 години след бестселъра на Лу Уолъс

Зад неговото режисьорско творение "Бен-Хур" стоят 100 000 костюма, 8000 статисти, 300 декора и изумителен за времето си бюджет. Само каскадата с надбягването с колесниците е струвала 4 млн. долара. Или 1/4 от бюджета на целия филм.

Участвали са 82 коня, а самата сцена е изисквала месеци планиране и репетиции. Въпреки това актьорът в главната роля Чарлтън Хестън

пада лошо, но е

издърпан и спасен

от стъпкването на конете.

Със своето мъжество, което влага и в образа на героя си, Хестън е отличен с "Оскар". Неговата статуетка е част от купчината трофеи за продукцията, която печели във всичките си номинации освен една, поставя рекорд и бива надмината чак от "Титаник".

С почти невъзможната задача да засенчи Хестън през 2016-а с новата историческа екшън драма "Бен-Хур" се е наел 33-годишният Джак Хюстън. С още по-тежката отговорност да засенчи Уилям Уайлър пък се е нагърбил руският режисьор Тимур Бекмамбетов. Сценарият на продукцията е дело на Кийт Кларк и Джон Ридли.

"Първия път, когато продуцентът Шон Даниелс ми се обади с идеята за нов "Бен-Хур", си помислих, че това

звучи опасно и малко налудничаво.

След като прочетох сценария обаче, разбрах, че не става дума за адаптация на известния роман или римейк на хитовата лента от 1959 г., а за една страхотна съвременна история. Затова се съгласих. Днес човечеството се сблъсква със същите проблеми. Знаем какво се случва с Римската империя и не искам подобна съдба да сполети и нашия свят. Дано хората прозрат уроците, които са заложени във филма", обяснява Бекмамбетов.

Историята от страниците на писателя Лу Уолъс започва с едно съдбовно за човешката цивилизация събитие - изгряването на Витлеемската звезда. Точно когато римските легиони окупират свещените земи на Юдея (Палестина). Воините на император Тиберий не обърнали внимание на чудото, което оповестило раждането на Христос. Те знаят, че

славата на Соломон си е отишла и че на евреите

не им остава друго,

освен да продължават да живеят под фасциите на Рим - емблемата на властта, съставена от сноп пръчки и кръстосана брадва. "Омразата поддържа човека жив и дава сили", саркастично подмятат наследниците на Ромул и Рем. В същото време на един еврейски принц му се налага да им докаже обратното:

“Вярата поддържа човека жив и дава сили”

Името му е Юда Бен-Хур.

Неговата борба задава необходимия днес екшън в режисираната от Бекмамбетов лента. Действието все така се завихря около старото като света предателство и желанието за разплата.

"Филмът набляга на това колко по-важно е да простиш, вместо да отмъстиш", подчертава режисьорът.

Юдейският принц е несправедливо обвинен в измяна и продаден в робство от своя доведен брат и офицер от армията на Римската империя - Месала. В неговата роля влиза Тоби Кебъл ("Фантастичната четворка").

За Бен-Хур това е жесток удар от неговия най-близък човек, след който той губи титлите си и любимата жена Естер (Назани Бониади). Гордостта му е накърнена, животът му е съсипан, а желанието за мъст зрее години наред насред морето. До деня, в който той бяга от бойната робска галера и се завръща от изгнанието си у дома, за да потърси сметка на своите врагове.

Съдбата на героя освен всичко

му е отредила много

важни срещи със

самия Исус Христос.

В образа на божия син влиза звездата от "300" Родриго Санторо, който изпълни титаничната роля на персийския цар Ксеркс I.

Сред имената на холивудските знаменитости обаче сякаш между другото стои и това на един българин, успял да се включи, макар и с епизодична роля, точно в тази епична история. Това е 27-годишният Юлиан Костов.

Нахъсаният млад актьор е израснал в морската ни столица Варна, но от 19-годишен живее в чужбина, за да учи бизнес мениджмънт. Три години е в Холандия, а после се мести в Лондон, където решава рязко да смени посоката на професионалното си развитие и да стане актьор. Днес Юлиан вече може да се похвали с

добри позиции в киноиндустрията в Лондон

и със страхотен екип от aгенти както там, така и в Италия и Канада. Костов участва с епизодични роли не само в "Бен-Хур", но и в лентата "Код: Лондон" и сериала "24", като междувременно се занимава със собствените си проекти като сценарист и продуцент.

В "Бен-Хур" участва и неуморният гигант Морган Фрийман, за когото сякаш има място във всеки кинопродукт. Пред камерата застават също така Халук Билгинер, Пилу Асбек, София Блек-Д'Елия, Мойзес Ариас, Айлит Зурер и др.

Премиерата на филма у нас е на 26 август.