Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проектът за АЕЦ „Белене” е възроден при управлението на царя през 2002 г. Тогава за разлика от всички предходни години икономиката на България за първи път започва да расте с впечатляващи темпове.

Бизнесът се чувства спокоен, инвестира, от чужбина се връщат обратно огромни капитали и се насочват директно в строителството. Всяка година икономическият ръст е между 5 и 6%, което поставя въпроса – ще има ли достатъчно количество евтина електроенергия, за да се запази този темп на растеж?

Тогава икономистите около Симеон Втори започват да говорят за АЕЦ „Белене”. Царят отива на място. След което казва, че държавата до момента е инвестирала колосални средства и би било глупаво те да не се използват като активи.

“Една от реалните възможности е да изнасяме излишния ни ток от централата за Италия,

там и до днес съжаляват, че проектът е спрян”, казва царят, когато проектът е замразен за пореден път.

Вътрешните противоречия и дежурните спорове между русофили и русофоби докарват идеята до точката на замръзване. И мандатът на царя като премиер приключва.

Следващото правителство на Сергей Станишев обаче е твърдо решено да размрази проекта и амбициозно се заема с това.

Младият тогава соцпремиер е подкрепян от ментора си в партията - президента Георги Първанов.

Така с общи усилия се стига до Големия шлем. В началото на 2008 г. държавният глава и руският му колега Владимир Путин подписват 4 мегапроекта в енергетиката – рестарт на „Белене”, старт на „Южен поток”, на „Бургас - Александруполис” и договорка руснаците да изкупуват отработеното ядрено гориво.

В суматохата никой не разбира, че част от сделката е да продадем обратно на Москва чешкия атомен реактор, купен срещу двата суперкомпютъра. Така и не се разбира защо

консултанти го оценяват на 295 млн. долара, а с руснаците е договорен за 205 млн. лв.,

като всъщност са платени 145 млн. лв., защото 60 млн. лв. отиват за транспортните разходи и за възнаграждения на консултантите. Този реактор е инсталиран и работи отдавна, но в чужбина.

При ГЕРБ започва разследване защо се стигна до този абсурд, дали НЕК е виновна, дали някой в Министерството на енергетиката по времето на управлението на Станишев, но така и не става ясно.

Междувременно руснаците са победители в конкурса за изграждане на „Белене”, като предлагат оферта от 3,9 млрд. евро за два реактора. Проблемът е, че тази цена не е окончателна. Тя може да се повиши съобразно инфлацията.

Правителството на Бойко Борисов идва на власт през 2009 г. и започва да критикува сделките на предшествениците си. За разлика от царя, който вижда на площадката на „Белене” огромна инвестиция, генералът обявява, че това е един гьол за шарани. И че държавата не може да си позволи подобен проект.

В един момент германският инвеститор РВЕ се оттегля. Според ГЕРБ - заради суперскъпия проект и невъзможността да се намери финансиране за централата. Според БСП вината е на ГЕРБ, които не спрели да говорят срещу „Белене”.

Въпреки кавгата и това правителство не успява да спре проекта. Така до края на 2011 г. НЕК плати общо 837 млн. евро без ДДС на руснаците.

Как се развива сагата по-нататък, четете в хартиеното издание.