Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Интелигентно хаплива пред микрофона, еталон за колегите си, една от звездите на БНР, но безнадеждно разхвърляна и неорганизирана като шеф на програма "Хоризонт". Това впечатление оставя сред колегите си внезапно пенсионираната или уволнена от БНР Лили Маринкова.

Макар и да е навършила 63 г. преди две седмици и просрочила възрастта за пенсиониране на жени с 26 месеца, на нея не й достигат 2 г. стаж, за да се пенсионира по правилата. В началото на кариерата си е започнала работа, без да има подписан договор с държавното радио. Репортерствала на хонорар.

"Обидена съм завинаги. Александър Велев дори не ме попита дали искам да продължа да водя предаването си. Дори не ми предложи", казва известната радиоводеща пред "168 часа" по повод акта на новия директор. Толкова обича работата си, че смята за абсурдно сама да се откаже.

Кариерата й на журналист е свързана главно с БНР, като за кратко се премества в радио "Свободна Европа" през 1995 г., когато пак е уволнена.

Тогава заедно със сегашния директор Александър Велев са заместник-шефове

на сдружение "Свободно слово", което основават с останалите си пострадали от цензурата колеги. Маринкова има кратък престой и в телевизионни предавания - "Вън от рая" по Канал 3, “Открита линия” и “Очевидци" по БНТ в Ефир 2.

Преди 1989 г. дълго време е била дубльор на друга радиолегенда - Божана Димитрова.  Двете се редуват да водят предаването "Разговор с вас", излъчвано всеки петък следобед. Но не участват равнопоставено като колеги. Пред микрофона приоритетно присъства Божана Димитрова. Лили Маринкова по-рядко е водещ на авторитетното за времето си предаване.

По-късно журналистката води сутрешния блок "Хоризонт преди всички", вечерния "Нещо повече", а доскоро и "Неделя 150". А от миналата година е шеф на програма "Хоризонт".

Колегите й твърдят, че организацията не е най-силната й страна. "Лили е нерешителна. Затова в предаването й няма точен ред", казват нейни колеги. Опитвала се да угоди на всички. Иска всички да са доволни, а това е невъзможно. Често като шеф на програма "Хоризонт" отказвала да вземе решение. Не обичала да се конфронтира, а да бъде в еднакво добри отношения с всички лобита. 

Когато Управителният съвет поставил пред нея въпроса да намери начин да спре "Лет ит би" да звучи постоянно в ефира на радиото, Маринкова не направила нищо. Излизала с аргумента, че не може да пречи на протестите на колегите си, макар че самата тя по мнението на подчинените си едва ли била съпричастна към каузата.

Недоволството на журналистите от БНР обаче няма никаква връзка с Лили Маринкова. Песента на “Бийтълс” звучи, откакто ръководството взе решение да съкрати разходите за възнаграждения с 10%. На практика орязани били хонорарите само на журналистите, и то с 30%, докато на администрацията и на останалите знайни и незнайни длъжности останали на същите пари.

Тогава Лили Маринкова не помогнала на колегите си от "Хоризонт", които са основното звено в националното радио, да запазят възнагражденията си. И те са недоволни от липсата на шефска подкрепа.

Слабото планиране на програмата е друг минус в практиката на Лили Маринкова, казват колегите й. Тя присъствала на заседанията, но не помагала в решението как да се подходи към дадена информация. И всеки действал поединично.

"Случвало се е да имаме един и същи събеседник по темата да говори едно и също в 4 различни предавания през деня. Такова повторение и разхищение на ефирно време не би трябвало да се получава, ако имаше ясна визия как да се разработи новината, какви интервюта и коментари да има. И тук е функцията на директора на програмата, който да разпредели нещата и да реши кое къде да бъде", твърдят служители на БНР.

Самата тя отрича да има подобни случаи. "Не съм го чувала от колеги, но чувала съм го от Ал. Велев", казва Лили Маринкова. Според нея оценка за работата на "Хоризонт" дава фактът, че програмата запази мястото си на информационен лидер.

УБеше водеща в отразяването на всички събития - и национални, и регионални. Всички новини са били по наши източници. Ако не се бяхме справили, щеше да има критики на слушателите или на надзорницитеФ, казва Маринкова. Тя разполагала с анализ на аудиторията на програмите на БНР за февруари 2016 г. Според него програма "Хоризонт" е на второ място след едно музикално радио, но с много близка стойност до тази на най-слушаното радио в страната. Средно на ден близо 650 хиляди българи слушат програма "Хоризонт". Седмичната аудитория през февруари достига повече от 1 милион слушатели.

Колегите й от БНР разказват и други факти за артистичната натура на Лили Маринкова. Редовно се случвало да напише нещо важно на хвърчащо листче, което се озовава в кошчето за боклук. И когато се сещала, че й трябва, обръщала контейнера, за да го намери.

Уволнената журналистка била скарана с бумащината, което е проблем за един шеф на голяма структура като програма "Хоризонт". Предпочитала да чете вестници на хартия, не била на "ти" с новите технологии.

Въпреки че е артистична, Лили Маринкова успяла да назначи съпруга си Петър Маринков в радиотеатъра. Той е драматург и също както на нея сега на него преди време не му достигал стаж за пенсия.

"Назначи го биографията му. Петър Маринков е признат български драматург с постановки в почти всички театри. Бил е драматург и директор на театър "Сълза и смях". Започнал да работи в БНР преди мен в програма "Христо Ботев". И двамата сме завършили журналистика при незабравимия професор и приятел Веселин Димитров. Нашите първи студентски стажове бяха в БНР."

Емблематичната доскорошна шефка на "Хоризонт" никак не обичала конкуренцията и когато виждала заплаха в лицето на някой колега, веднага си проличавало по реакцията й.

Когато предишният директор Радко Янкулов обявил конкурс за шеф на "Хоризонт", докато Лили Маринкова е и.д., тя не се явила от обида.

Явно е очаквала, че постът й се полага

Затова и влязла в битка срещу спечелилия тогава конкурса Васил Чобанов. В крайна сметка той остана за кратко на "Драган Цанков".

Иначе никак не се големеела като звезда, каквато безспорно е за БНР. Колегите й съжаляват, че е трябвало по такъв безцеремонен начин да се раздели с радиото.

"Не умеем да почитаме емблематичните си фигури. Същото се случи и с Величко Конакчиев, който научи, че е минало последното му предаване, когато си тръгваше от "Драган Цанков". Лили Маринкова можеше да се прости с директорския пост в "Хоризонт", но да остане като водеща на "Неделя 150".

Можеше да има нещо като бенефис поне. Всеки директор има право да си избере екип, но не и по този начин", твърдят репортери от БНР.

В момента група от журналисти и преподаватели се застъпват с отворено писмо до Александър Велев, в което настояват тя да бъде върната в ефир.

Тя: Това е третото ми политическо уволнение

Оценка за работата ми като директор на програма "Хоризонт" без последствия, каквато е моята собствена, е без значение. С последствия е тази на Ал. Велев, но има значение и една друга - тази на всички онези, които казаха и написаха, дано с право, хубави думи за мен.

Ще добавя само, че оценката му беше аргументирана с обвинението, че съм съсипала "Хоризонт". Твърдение, което не посмя да повтори пред колегията на редакцията.

Ще си позволя все пак да оценя себе си като ревностен слушател на програмата. Какъвто Ал. Велев не би могъл да бъде нито в Германия, още по-малко в Турция. Програмата запази мястото си на информационен лидер.

Но между административната ми работа като директор на "Хоризонт" и тази като водещ на предаване няма място за сравнение. На фона на годините пред микрофона на националното радио едногодишното ми директорстване е един блед епизод.

Истината е, че това е едно уволнение. Такава формулировка използва той: спомена, че става дума за чл. 328, ал. 2 от КТ. Не става въпрос за пенсиониране. Ще ви бъда благодарна, ако откриете лъжеца, казал, че съм пенсионирана.

Аз съм уволнявана три пъти. Първите две бяха партийни поръчения. Нямам причина да не мисля, че това също е такова.

Да говорим за обида е прекалено безобидно.