Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият министър-председател Жан Виденов все още живее в панелното си жилище в Пловдив.

Блокът е стар, на 5 етажа и не е саниран. Намира се на малка квартална уличка без никакви екстри. Експремиерът и жена му Каталина са остъклили терасата си очевидно доста отдавна, съдейки по материалите, които са използвани. Алуминиева дограма са сложили само в една от стаите си. Виденов живее в същата панелка от дете с изключение на годините, когато беше премиер и лидер на БСП. В същия вход са и родителите му. Пред блока е паркирано зелено трабантче, за което съседи разказват, че го кара баща му. Все още било в движение и Виденов-старши не искал да се раздели с него за нищо на света.

Бившият премиер беше известен с това, че нямаше шофьорска книжка. Но според негови съпартийци, откакто е напуснал БСП през 2001 г., е изкарал курсовете и вече сам кара колата си.

Към 9 ч сутринта той излиза от входа и се пъха в миниатюрно фиатче, сив металик, леко одраскано отстрани. Отива на работа в Европейския колеж по икономика и управление. Паркира там, където и студентите. "Не иска да ползва служебния паркинг и търси място в околните улички", обясняват негови студенти. До ключалката е окачена малка иконка на Света Богородица с младенеца.

"Може да е на Каталина или тя да му я е дала, не ми се вярва Жан да си я е купил сам", подозират близки до него. Двамата ходят навсякъде заедно, имат семейни приятели, разказват запознати.

В колежа бившият премиер преподава с Румен Гечев, Красимир Райдовски и Валентин Вацев.

Колежът е нова сграда, очевидно построена специално за целта. Учебното заведение не е голямо - има едва 12 зали, в които се провеждат лекциите, както и няколко кабинета. "Целта ни е да подготвим млади хора с предприемаческа култура и нагласа, които им дават шанс да подготвят проекти, да управляват екипи и да развиват собствен бизнес", пише в портфолиото на колежа.

Бившият премиер преподава две дисциплини на студентите - "Управление на проекти" и "Проекти по програма "Конкурентоспособност".

Виденов винаги е облечен в тъмен костюм, през лятото с риза и вратовръзка.

Студентите му имат много полярни мнения за него. Тези, които са скъсани на изпита, не го харесват. Другите, които са изкарали високи оценки, го смятат за интересен преподавател.

"Доволен съм от неговите лекции. Изглежда позитивен и зареден с оптимизъм човек. Опитва се да ни научи на нещо. Понякога пуска шегички по време на час. Няма да чуете еднозначни мнения за него от колегите", казва Мартин, който вече се е дипломирал от колежа. Той помни времето, когато Жан Виденов е бил премиер, макар да е бил прекалено малък. Мартин нямал никакви очаквания, когато влязъл в час при Виденов.

Бившият премиер никога не говори за нещата отпреди 20 г., когато е бил начело на правителството. Жан Виденов от години е преподавател в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив. Собственик на колежа е "Университетска фондация Пловдив". А учебното заведение притежава своя фирма "Евро трейд консулт", която се занимава със строителство, издателска, хотелиерска, туристическа и рекламна дейност. В управата на компанията Жан Виденов, който се води неин представител.

Той използва и кабинет, на който пише "Евро трейд консулт". Сред преподаваталите е бившият вицепремиер в правителството на Жан Виденов Румен Гечев, за когото пише, че е специалист по микроикономика.

Главен асистент е и Валентин Вацев, който бе член на политическото ръководство на БСП по времето на Виденов. Сега той преподава европейска интеграция в колежа в Пловдив.

Освен че е шеф на "Евро трейд консулт", Жан Виденов е и в административния състав на колежа. Той е координатор на Центъра за перманентно обучение.

Центърът по антитероризъм се оглавява от бившия шеф на пресцентъра на правителството на Виденов Красимир Райдовски.

Европейският колеж по икономика и управление е създаден в началото на царския мандат - през септември 2001 г., с решение на Народното събрание. Тогава мнозинството е на партията на Симеон Сакскобургготски и на ДПС.