Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Актрисата си партнира с кюрдския артист Соран Ебрахим в дебютната игрална лента “Жената на моя живот” на известния документалист Антоний Дончев

Борбата е безмилостно жестока, както е казал поетът (Вапцаров - бел. ред.), но войната също. Двама влюбени ще трябва да си върнат отнетото право на обич и щастие.

На големия екран Виолета Марковска и кюрдският актьор Соран Ебрахим блестят в изненадващо хармонично партньорство въпреки езиковата бариера в дебютния игрален филм на известния документалист Антоний Дончев "Жената на моя живот". Лентата е копродукция на България, автономната област Кюрдистан в Северен Ирак, Македония и Румъния. Сценарият е дело на Иван Тонев, Антоний Дончев и кюрдския журналист Али Талиб, автор на идеята за филма.

Драмата вече успя да впечатли журито на няколко различни международни кинофорума. За своя първи опит в игралното кино Дончев си спечели приз за най-добър режисьор от 11-ото издание на Румънския международен филмов фестивал Rо-IFF 2015.

В Македония връчиха награда за операторско майсторство на Иван Тонев, а Виолета Марковска грабна

отличие за най-добра женска роля от Кипърския международен фестивал.

Филмът имаше и своето представяне у нас на на 33-ия фестивал на българския игрален филм "Златна роза".

Историята в "Жената на моя живот" е вдъхновена от реални герои и събития. Журналистът Али Талиб, който е и преподавател, и редактор в БНР, от години прави филми за "Ал Джазира". Той разказва и вдъхновява Дончев и оператора Тонев за изготвянето на филма със свои лични приключения и действителни преживелици на негови сънародници и политически емигранти. Така животът отново поставя основите, върху които изкуството да гради още една въздействаща приказка за любов и правото на щастие и свобода.

В лентата се тръгва от началото. Шестгодишният Азад, който е кюрд от Ирак, е сгоден за малката и очарователна Виан. Макар и събрани отрано, в бъдеще съдбата ги е обрекла на едно време - разделно. Войната е безмилостна към всички, но пътищата на Азад и Виан ще се съберат отново 13 години по-късно на път към Европа. Азад среща порасналата и още по-красива Виан. Той се влюбва в жената, която вижда,

без да може да разпознае в нея малкото момиче от своите спомени.

Виан от своя страна вижда в лицето на Азад убиеца на своя баща, без да има доказателства за това. Младата жена е обсебена от желанието за отмъщение, докато нейният бивш годеник е готов на всичко, за да спечели сърцето й.

"Любовната история е в центъра на филма - останалото е само фон. Не става дума за религия, а за народ, който има друг проблем. Кюрдите в Северен Ирак, където снимахме, не са толкова свързани с исляма, не са религиозни фанатици, тяхната битка е за независимост", обяснява режисьорът Антоний Дончев.

Според него това е една всечовешка история, която може да се случи и се случва навсякъде из широкия свят. В лентата

героите общуват на повече от 10 езици и диалекти Пъстрата езикова палитра е ефектна, но и доста трудоемка за актьорския екип.

"Моят партньор Соран Ебрахим не говореше въобще английски и затова комуникацията ни не беше от най-лесните. За мен беше много любопитно и забавно едновременно, когато се подготвяхме за играта си с репетиции на маса.

Преводачка обясняваше всички мои реплики на Соран и той си пишеше транскрипцията на думите на български и си ги повтаряше, за да знае какво му казвам и как да реагира на думи

като "обичам те"

и "искам да те видя".

От своя страна и аз трябваше да науча някои базисни неща на кюрдски, за да мога пък аз да бъда адекватна на неговите реплики. Този език има толкова много диалекти и беше интересно как на Соран дори не му беше приятно, когато преводачката му говореше, но на различен диалект", разказва Виолета Марковска.

За нея било изключително интересно да влезе в образа на жена от подобна култура и да бъде поставена в ситуация, в която дори би дръзнала да жертва живота си в името на определено убеждение.

Героите са

неспокойни, но искрени,

без дом, но с нужда

от убежище, марионетки

на по-висши сили,

притиснати от злополучни обстоятелства. Те обаче са и хора с причина да продължат по пътя и да живеят - за да обичат.

Във филма участват още Михаил Билалов, Силвия Петкова, Блаже Димитров, Николай Додов, Николай Ишков, Селим Акгюл, Йълмаз Йълчън и др.

Редовната премиера на "Жената на моя живот" на големия екран у нас е на 3 юни.