Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Представете си само какво е напрежението за участниците на олимпийските игри. Четири години си се подлагал на нечовешки усилия, лишавал си се от роднини, приятели и личен живот.

Пропуснал си толкова хубави мигове само и само да се представиш на върхово ниво на игрите. Но там те чакат толкова много капани. Стъпваш накриво на пистата, изкълчваш рамо под тежката щанга или се разболяваш от обикновена настинка, която те лишава от шанса за медал.

Толкова много емоции и толкова малко хора, на които можеш да споделиш. Да, с теб е треньорът, но и той е достатъчно покрусен и едва ли може да ти окаже адекватна утеха. Останалите ти колеги в олимпийския отбор пък са прекалено заети със своето представяне и не могат да ти обърнат внимание.

Сам си на този свят с мъката или с радостта си. Това обаче важи за 99 процента от спортистите, които ще се състезават в Рио. 18-годишният Цотне Салуквадзе ще има шанса да се оплаче или похвали веднага след участието си лично на своята майка.

Мама Нино не влиза в ролята си на орлица,

която не се отделя от своето отроче. В олимпийския отбор и без това е забранено присъствието на родата. Причината да е близо до своя син е, че и тя самата ще се състезава на олимпиадата.

49-годишната Нино Салуквадзе се състезава в спортната стрелба, а това ще й е осма олимпиада. Тези игри почти със сигурност ще са последните й, но по-важното е, че тя идва на тях със сина си Цотне, който също стреля и буквално в последния момент печели квота на 10 м с пневматичен пистолет. Това обаче съвсем не е всичко от семейство Салуквадзе, тъй като в Рио ще пристигне и бащата на Нино и съответно дядо на Цотне. Достолепният Вахтанг Салуквадзе е треньор на щерка си и внучето.

"Ние наистина сме една интересна фамилия. Радвам се, че съм тук с най-близките си хора. Това ми дава допълнителен стимул да се представя добре на последната си олимпиада. Конкуренцията е жестока,

другите момичета са суперподготвени,

но аз ще разчитам на силната роднинска подкрепа, а това е по-силно и от най-качествения допинг", усмихва се Нино Салуквадзе. Тя отдавна си е спечелила статута на легенда в грузинския и световния спорт. На игрите в Сеул през 1988 г. печели златото на 25 м с пистолет и сребро на 10 м с пневматичен пистолет. След това в Пекин през 2008 г. завоюва бронзово отличие на 10 м с пневматичен пистолет. Никой не е изненадан, когато на игрите в Лондон я даряват с честта да бъде знаменосец на грузинския отбор.

На осмата си олимпиада тя пак ще влезе в новинарските хроники заради участието и на сина й. В историята на олимпийските игри 56 пъти са се явявали баща и син, 12 пъти - баща и дъщеря, и два пъти - майка и дъщеря. Но за първи път на игрите ще се състезават едновременно майка и син.

"Мама е страхотен боец

и ще ми бъде много трудно да изляза от сянката й. Със сигурност всички останали спортисти ще очакват от мен чудеса, когато научат, че съм наследник на великата Нино Салуквадзе. Та тя е станала олимпийска шампионка, когато е била само с една година по-голяма от мен. Чувствам огромна отговорност, но и силна увереност. Няма начин да се проваля, тъй като получавам съвети от най-добрата в бранша", усмихва се младият Цотне.

Неговата рода съвсем не е единствената атракция на олимпиадата. Със сигурност женският маратон ще се радва на огромен интерес заради атрактивните тризначки Лили, Лейла и Лийна Луйк. Сестрите са суперпопулярни в Естония, но известността им бързо напусна пределите на родината им. Красивите тризначки дълги години се занимават с танци, където извайват перфектни тела. След това за кратко се

изявяват и

като спасителки,

което ги прави още по-интересни в очите на спортните фенове.

Сестрите Луйк се стремят усилено да се представят в ролята на скромни момичета. Твърдят, че в момента популярността въобще не им прави добра услуга.

"Остават броени дни до олимпиадата. Със сестрите ми почти не спим през нощта. Обсъждаме до ранни зори какво има още да подобрим в представянето си. Не се вълнувам от интереса на таблоидите. Ще има време да говорим за несериозни неща, но сега трябва да мислим само и единствено за спорт", охлажда мераците на преследващите я журналисти лидерката на триото Лейла Луйк.