Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако настъпят тропически жеги, водата в по-плитките части до брега ще остане без достатъчно кислород. Това ще се отрази на по-бавно подвижните организми като личинки и ларви, които няма да имат как да си го набавят и загиват. Това коментира заместник-директорът на Института по океанология доц. д-р Виолин Райков пред "168 часа".

Обикновено при жеги фитопланктоните изчерпват кислорода. Не може да се каже със сигурност обаче дали горещините ще докарат повече водорасли и медузи на брега. Количеството им зависи комплексно от няколко фактора според Райков - температурата, вятъра и дъжда.

"Ако има силен вятър, медузите, които се размножават по-навътре в морето, ще бъдат докарани на брега. Те не се появяват отнякъде изведнъж. Същото важи и за неприкрепените водорасли", коментира доц. Райков. Прикрепените растения също може да се изтръгнат от ураган, който предизвиква силни течения. Разбира се, на брега може да бъдат изхвърлени всякакъв тип боклуци - паднали от корабите в открито море и довлечени от вятъра на брега.

Ако лятото е горещо като в тропиците, това няма да промени драстично фауната на Черно море.

Процесите на промяна на морските видове са бавни. Не стават за 1-2 месеца.

От друга страна, ако има много дъждове през лятото, това може да доведе до намаляване на солеността на Черно море, което и без това е слабо солено. Реките, които се вливат, ще са по-бурни заради валежите. Това също може да промени солеността на Черно море. Така в него може да се появят по-сладководни риби.