Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лентата на Изабел Коаксе “Никой не иска нощта” е с четири награди “Гоя” и разказва за преломната среща между съпругата и любовницата на изследователя Робърт Пири.

Цели 178 денонощия продължава полярната нощ. Тъкмо преди денят да отстъпи на суровата тъмнина, в ледената пустош на Гренландия се срещат две жени. Горделивата Джозефин и ескимоската Алака са съперници за сърцето на първия покорител на Северния полюс, но ще се изправят заедно срещу мощта на природата, за да оцелеят до настъпването на зората. А нощта ще преобрази хората, оставяйки ги на страха, глада, студа и ревността.

Извор на вдъхновение за историята във филма на режисьора Изабел Коаксе "Никой не иска нощта" е животът на известния американски изследовател Робърт Пири.

Копродукцията на Испания, Франция и България е носител на четири награди "Гоя" за костюми, грим, директор на продукция, музика и има още пет номинации.

В главните роли в лентата се изявяват носителката на "Оскар" и “Сезар” Жулиет Бинош, номинираната за "Оскар" японска актриса Ринко Кикучи и носителят на "Златен глобус" ирландец Гейбриъл Бърн.

Пред камерата застават още синът на Дж. Д. Селинджър - Мат Селинджър, и българският актьор Велизар Пенев.

Сценарият е дело на Мигел Барос. Като продуцент зад филма застава испанският киноспец Андрес Сантана, а от българска страна - Ариел Илиефф. По-голямата част от снимачния процес протича на територията на България, но и в Норвегия и Испания.

Действието в лентата се развива в началото на XX в. през 1908 година, когато съпругата на легендарния изследовател Робърт Пири обръща гръб на уютния си дом и поема на екстремно пътешествие по дирите на своя мъж. Нейното търсене я отвежда сред арктическите простори и там открива жената, която очаква дете от нейния съпруг - Алака.

Филмът разкрива както силата на авантюристичния човешки дух, така и

драматичните походи и преломи във вътрешния свят на личността.

"Във филма моята героиня се сблъсква със студа и суровия климат, докато нейният мъж се опитва да я спре. В своето пътуване тя спира сама, когато среща Алака, и тогава историята се превръща в едно пътуване вътре в самата героиня.

В началото, когато прочетох сценария, той ме докосна толкова силно, че дори не успях да го дочета, бършейки сълзите си", споделя Бинош.

Френската звезда обяснява как надменната Джозефин изживява не само цивилизационен шок, но и се разделя със своята увереност, че човек има надмощие над всичко и всеки.

"Това е идеята на филма на Изабел. Студът и полярната нощ, както и времето, което героинята ми прекарва с местно момиче, я преобразяват коренно. Решителна и невероятно смела, от надменен егоист тя се превръща в личност, която

е в състояние да обича и оценява човека до себе си независимо

кой и какъв е", обяснява носителката на "Сезар".

Изправяйки се срещу природните стихии, хората неминуемо преоткриват себе си, а някои изпитват постоянна необходимост да достигат и преминават своите физически и психически лимити. Точно такъв човек е и в действителния живот полярният изследовател и военноморски офицер Робърт Едуин Пири.

От дете той мечтае за пътешествия, като винаги е предпочитал студа пред сухите тропици. От много ранна възраст го вълнува Гренландия, където предприема първата си експедиция.

Пири си поставя за цел покоряването на Северния полюс, като мисли, че той е разположен в центъра на свободно от ледове море. През март 1909 г 53-годишният ентусиаст напуска лагера на северния бряг на Гренландия и с кучешки шейни потегля към Северния полюс. Пет седмици по-късно, на 6 април, забива знамето на САЩ в най-северната точка на световната суша.

И до днес няма категорични доказателства за

неговия подвиг, който бива оспорван и до днес

Един от доводите на съмняващите се е, че не е имало нито един специалист в експедицията на Пири, който да умее да определя координати. Също така и Фредерик Кук заявява, че е изпреварил офицера.

И все пак Пири е официално първият човек, стигнал Северния полюс.

Филмът "Никой не иска нощта" е осъществен с подкрепата на Националния филмов център и със съдействието на посолството на Кралство Испания у нас.

Лентата на Изабел Коаксе ще има една-единствена прожекция у нас на 11 май в Cinema City Mall of Sofia.