Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА:НАДЕЖДА ГЪРБОВА
СНИМКА:НАДЕЖДА ГЪРБОВА

Вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев ще поеме поста на Ивайло Калфин като министър на труда и социалната политика, съобщиха пред "168 часа" запознати.

Така няма да има сериозни промени в кабинета, няма да има нов вицепремиер, нито външен човек, с когото тепърва да свиква екипът на Генерала, а само на Дончев ще му бъде предоставено министерство.

"Томислав е единственият вицепремиер без ведомство, а е от най-голямата партия от управляващото мнозинство. Не е равнопоставен на Кунева, която получи министерство. Освен това в социалната сфера предстоят тежки реформи и за да се проведат, трябва начело да застане биткаджия, какъвто безспорно Дончев е", коментираха източниците на "168 часа". Те припомнят, че отговорникът за еврофондовете се ползва с доверието на премиера.

В пространството освен името на габровеца се завъртяха и имената на бившия социален министър Тотю Младенов, но срещу него има настроения в ГЕРБ, както и на ексздравния министър Десислава Атанасова. Томислав Дончев е много по-подходящ според отговорни фактори от генералската партия.

До кадровата промяна се стигна, след като най-малкият партньор в управлението - АБВ, излезе с неочаквано решение на Националния си съвет, че напуска властта, а Ивайло Калфин подаде оставка. Премиерът я прие почти веднага. Заседанието на лявата партия съвпадна със срещата на Бойко Борисов с Патриотичния фронт и Реформаторския блок за ветото на президента върху Изборния кодекс. Министър-председателят заяви, че винаги са работили добре с Калфин, той е добър професионалист и си остават приятели.