Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Турският премиер Давутоглу обяви на извънредна пресконференция, че се оттегля, въпреки че мандатът му е бил успешен, съобщи Хюриет дейли нюз. "Нямам чувството за провал, не съжалявам за това решение, каза Давутоглу. Той също така похвали и своето временно правителство, което беше на власт между изборите в страната на 7 юни и 1 ноември. Според него през този период партията е показала „желязна воля“ срещу „чакалите“, които са очаквали в страната да настъпи хаос.

Решението на Давутоглу бе обявено след спешно заседание на Централното изпълнително бюро на Партията на на на справедливостта и развитието, което реши на 22 май да се проведе извънреден конгрес, който да избере нов лидер. Давутоглу каза, че няма да се кандидатира за поста.

После той даде извънредната пресконференция, която бе обявена още вчера след 90-минутната му среща с президента Ердоган, която бе оценена като неуспешна.

„Поздравления. Това е собствено решение на премиера“, каза президентът Реджеп Ердоган.

На пресконференцията Давутоглу определи своя мандат като успешен, особено в сферата на инвестициите и борбата с тероризма. Говори и за успехите, които партията е постигнала под негово ръководство. Каза, че е предпочел сам да се оттегли, но остава приятел с Ердоган.

"Оставката не е мой избор, но е необходима", каза той. "Нашите отношения на лоялност с президента ще продължат", обяви още Давутоглу.