Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Жажда” е един силен и уверен дебют, който заслужава повече от фестивално представяне. Харесва ми как режисьорката подхожда по един много визуален начин, едновременно опирайки се на минималистичен сценарий, който обаче е и много дълбок. Тя казва много по един визуален начин и с много малко диалог. И с участието на удивителна актриса."

Така един от най-уважаваните критици на списание "Варайъти" Джей Уайзбърг обобщава накратко основните достойнства, с които го е спечелила българската лента "Жажда".

Високорейтинговият автор нарежда дебютната игрална лента на режисьорката Светла Цоцоркова в престижна класация на десетте най-добри кинотворби на 2015 г.

Продукцията спечели наградата за най-добър филм на "София филм фест" през март и грабна отличието за дебют и

за операторско

майсторство на

Веселин Христов

от фестивала "Златна роза". Само преди броени дни филмът пък си подели с чешката лента "Аз, Олга Хепнарова" големия приз на 21-вия кинофестивал "Нова Европа - нови имена" в литовската столица Вилнюс. За ролята си в "Жажда" Моника Найденова бе определена от журито като най-добра актриса.

Целият актьорски състав на лентата е подбран с усет. Ивайло Христов е името, което свързва две от най-успешните кинотворби този сезон, а именно "Каръци" и "Жажда". Брилянтен е както като режисьор на първата лента, така и в образа на едно от главните действащи лица пред камерата във втората.

Във филма на Цоцоркова той изиграва ролята на тих и спокоен съпруг и баща, който обича да чете и ненаситно поглъща книга след книга всеки ден от тягостното си ежедневие. Героят на Христов живее заедно с жена си (Светлана Янчева) и своя 16-годишен син (Александър Бенев) на хълм в края на село в Югозападна България. Семейството има пералня, към която постоянно пътуват чаршафите на местните хотели.

В същото време обаче поради различни причини водата спира непрекъснато. За отстраняването на този проблем пристига сондьор (Васил Михайлов), придружен от дъщеря си, която по-добре и от него може да открие

така необходимия и животворен извор

под сухата земя

Именно това е въпросната героиня, изиграна брилянтно от Моника Найденова според критиците.

Бащата и неговата щерка заживяват на палатка до дома на семейството и много скоро разбиват привидната хармония, която цари на хълма.

Двамата млади се влюбват един в друг, но чистотата на техните чувства контрастира с необходимостта от страст и огън, която тласка в обятията на сондьора майката на момчето.

Прелюбодейците обаче биват разкрити от младото момиче, което намира за нужно да признае истината на бащата на своя любим.

Измяната не събужда омраза и гняв у съпруга, тормозен постоянно от жена си за своята кроткост и своя житейски неуспех, за нелепото желание

да притежава пералня

в една "пустиня"

далеч от хората. Реакцията му трогва момичето, което му казва: "Ти си най-добрият човек на света."

Събитията обаче отиват към фатален край, задвижвани от случайността. Накрая ще оцелее само любовта.

Световната премиера на "Жажда" се случи в рамките на 63-ото издание на международния филмов фестивал в Сан Себастиан, след което заваляха ласкавите отзиви на журналисти от различни издания.

"Това е една притча, която не губи връзката с реалността и засяга важни, общочовешки теми като експлоатацията на естествените ресурси на природата и отговорността на бащинството. Във филма присъства нещо от “Пътят” на Фелини, отразяват се дори и някои от традициите в киното на бившите социалистически страни - в анахроничните лица, костюми и кадриране, като цялостното усещане за филма ни отклонява от желанието да го поставим категорично в днешния ден... Изключителната операторска работа, решението със специфична златна светлина допринасят за усещането за мечтателност и различна реалност, които преобладават в "Жажда". Нежна флейта и китарна мелодия са единствените музикални акценти. Филмът е

разказ за пет

изгубени души,

поднесен със стил -

забележително постижение и на режисьорката, и на сценаристите и, разбира се - на актьорите, защото публиката започва да харесва всеки един от тях", коментира Лий Маршал за “Скрийн дейли”.

"Жажда" тръгва с редовни прожекции на големия екран у нас от 22 април.

Светла Цоцоркова
Светла Цоцоркова