Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мюфтийството има и други искания - иска да се разреши носенето на бурки в клас и предлага духовните училища да се финансират от държавния бюджет като частните. При това обвързано с включването на предмет религия в обучението, равнопоставен на предмети като история, български език и литература, математика, биология, география.

Нещо повече, религиозната организация на мюсюлманите дръзва да поиска промени и в основния принцип на българското образование - светския му и деполитизиран характер. Мюфтийството предлага да се допусне налагането на идеологически и религиозни доктрини в обучението в специализирани духовни училища. А правомощията и назначаването на директорите им да стават с решение на Главното мюфтийство.

Освен с носенето на бурки и обучение в мюсюлманската религия висшият орган на изповядващите исляма у нас говори и за увеличаване на джамиите и молитвените домове в София, понеже броят на изповядващите исляма се увеличил напоследък.

“Небезизвестна е необходимостта от повече от една джамия и невъзможността тя да бъде построена поради административно бездействие на общинските власти. Нуждата от храмове в столицата под регулацията на Мюсюлманското изповедание е тема, която ръководството поставя от години на най-високо държавно ниво", пише в писмо до медиите. Всичко това се случва в момент, в който излезе информация за молитвен дом в столичния кв. "Люлин", в който се проповядва радикален ислям. Главното мюфтийство отрече, като заяви, че всичко е в рамките на закона, но случаят предизвика скандал в обществото.

Сред приоритетите на върховния орган на мюсюлманите е и издаването на литература за деца и жени с цел обучение в ислям. Има организирани и подобни летни курсове.