Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Верига от подводни падини, планини и острови в Тихия океан бележи местата с най-опустошителни земетресения

Там има 452 вулкана, три четвърти от които действащи

Предизвикват и мощни цунамита

Еквадор и Япония, които бяха ударени от катастрофални земетресения от 7,8 и 7,3 степен по скалата на Рихтер с разлика от няколко часа, са разположени в смъртоносен регион - т. нар. Огнен пръстен.

Той минава около Тихия океан и бележи местата с най-висок риск от земетресения. А те водят след себе си и опустошителни цунамита.

90% от трусовете в света се случват в тази зона. Освен с тях Огненият пръстен се характеризира и с усилена вулканична дейност. Там се намират 452 вулкана, които са три четвърти от активните в света.

Огненият пръстен обхваща 40 хиляди километра и има формата на подкова. Започва от най-южната точка на Южна Америка, минава покрай бреговете на Северна Америка през Беринговия проток и се връща надолу през Япония към Нова Зеландия.

Завършва при няколко вулкана в Анктарктика и така кръгът се затваря.

Огненият пръстен се състои от падините под водата, островите и планинските вериги на континентите, през които минава. Той се е формирал от взаимодействието между тихоокеанската тектонична плоча и съседните й литосферни плочи.

Смъртоносният кръг е формиран в резултат на дейността на тектоничните плочи. Те са огромни блокове земна кора, които се напасват като пъзел.

Структурите постоянно се местят. Понякога тези плочи се преместват една към друга.

Според сеизмолозите няма пряка връзка между двете смъртоносни земетресения

в Еквадор и Япония. Причините им са различни, но и двете страни са разположени между две големи тектонични плочи. В страната на изгряващото слънце бедствието уби поне 45 души, а в южноамериканската държава - над 400 души.

Мощни трусове от 7-8-а степен по скалата на Рихтер се случват средно по около 15 пъти в годината в цял свят. Така че рядко може да съвпаднат в един и същи ден, макар че не е невъзможно, твърдят учените.

Миналата година те се случиха по различно време - такива бедствия имаше между 27 юли и 16 септември.

Интересно е, че почти половината градове в света са разположени върху сеизмично активни зони. Лошото е, че продължаваме да ги застрояваме пак там отново и отново. Това пише британският експерт Андрю Робинсън в книгата си УСъбития, разтърсващи ЗемятаФ.

Той дава примери с ужасяващи земетресения - 750 хиляди спящи китайци са убити при мощен трус в Тяншан през 1976 г., 170 хиляди души в Банда Ачех в Индонезия през 2004 г., 140 хиляди в Япония през 1923 г., 40 хиляди в Лисабон през 1755 г.