Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Така ще се предотврати възможността да се повтори случаят с Лютви Местан

Мустафа Карадайъ ще бъде оперативен председател, Четин Казак - говорител

Сокола ще се появи публично за първи път след нападението преди 3 г.

Ахмед Доган ще бъде избран не просто за почетен председател на ДПС на предстоящата на 24 април конференция, но в устава ще бъде документирано, че той е единственият естествен и неоспорим лидер на движението.

Това съобщиха запознати с подготовката на висшия форум на партията, който ще се проведе в неделя, 24 април, в София.

Конференцията на ДПС се очаква с голям интерес от страна на политическите наблюдатели, тъй като Ахмед Доган ще се появи за първи път на публично място след нападението срещу него през януари 2013 г. в НДК. Вярно е, че той събира традиционно елита на ДПС около всяка Нова година в сараите в "Бояна", както и на рождените си дни, но обществото не го е виждало и чувало.

Добавката, че Доган е естествен и неоспорим лидер, не е единствената корекция в титулуването на висшите партийни дейци.

Начело вече ще стои т.нар. оперативен председател, но той, както и досега, ще бъде подчинен на Ахмед Доган.

Целта на новата формулировка е да ограничи властта на втория човек в ДПС. Идеята е да се стопира вероятността някой отново да си повярва, че е истинският лидер на партията, и да поиска да формира нова, както направи Лютви Местан.

Дълго време той съгласуваше всичките си действия с Доган, докато в един момент не реши да се еманципира и да предприеме сам ходове. Срещу това се обяви почетният председател и на сбирка на елита на ДПС в боянските сараи на 17 декември 2015 г. поиска оставката на Местан.

Тогава на мястото му бяха избрани трима съпредседатели - Мустафа Карадайъ, Четин Казак и Рушен Риза, за да се разпределят властта в партията и отговорностите между тях. В същото време започнаха да се провеждат поетапно отчетно-изборните събрания на движението по места, които са редовна процедура преди националната конференция. Навсякъде присъстващите функционери коментираха, че хората номинират за свой шеф отново Ахмед Доган, защото той е техният естествен лидер. Същото говореше и Лютви Местан, преди да бъде свален от поста си на председател на ДПС.

"Така че в новата формулировка в устава няма нищо странно и неочаквано. Пък и всички знаят, че той се ползва с неограничен авторитет сред нашите избиратели", коментират депутати.

За оперативен председател се очаква да бъде избран Мустафа Карадайъ, който има доверието на естествения лидер. Когато преди 3 г. Октай Енимехмедов нападна Ахмед Доган на предишната национална конференция на ДПС, именно Карадайъ бе един от първите, които се притекоха на помощ.

За да няма концентрация на много власт у един човек, ще се въведе и друга позиция - говорител. Досега ДПС не е имало такъв, но се очаква това да стане депутатът Четин Казак. Той се ползва с добро име сред колегите си и електората на движението, а освен това досега не е имал гафове в публичните си изяви.

Вероятно самият Доган ще формулира начина, по който ще участва във вземането на решения в ДПС. На сбирката в сараите през декември 2015 г. Доган даде да се разбере, че не просто ще следи процесите в политиката и случващото се в партията му, но ще се върне към активната си роля.

"Всички знаете, че съм наблюдател по дефиниция, но явно твърде на сериозно съм се приел като пасивен съзерцател. Но това не означава, че ще се върна в политиката!", казал Сокола. Така че се очаква отсега нататък новият оперативен председател и говорителят на ДПС непрекъснато да съгласуват позициите си с естествения лидер. А самият той да коментира по-често процесите в страната. Негови депутати непрекъснато споменават, че се надяват Доган да се върне в политиката. Подобно мнение изказа и един от сегашния триумвират - Рушен Риза.

На рождения си ден - 29 март, почетният председател събрал актива си в сараите и заявил, че ДПС не е в криза и затова не се налага той да се върне начело на партията. Въпреки това бил категоричен, че няма да е мълчалив съзерцател на случващото се.