Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРЕД КАМЕРАТА: Цветомир Ангелов-Цуки в главната роля на лейтенант Колю Кралев.
ПРЕД КАМЕРАТА: Цветомир Ангелов-Цуки в главната роля на лейтенант Колю Кралев.

Новата лента на режисьора на “Дякон Левски” е посветена на неговия покоен баща

Провокативният режисьор на филма "Дякон Левски" Максим Генчев е решил да остави най-знаменитите герои от българската история (поне засега) и да заложи на лични моменти от своята биография за новата си лента "На педя от земята".

Продукцията отново е дирижирана изцяло от актьора, който е режисьор и автор на сценария, като изгражда историята около вълнуващи спомени от своето нелеко детство.

Генчев посвещава лентата на своя покоен

баща, който е бил

граничен офицер

"На педя от земята" връща назад към времето на социализма, студената война, когато през 50-те години на миналия век разюздана гранична застава привидно охранява запечатана нацистка уранова мина от Втората световна война. Дисциплината там е под всякаква критика, когато пристига новият командир Колю Кралев заедно с жена си Цурка и 10-годишния си син Мирослав.

Момчето започва да се адаптира към средата, в която се озовава, докато майка му копнее за комфорта на градския живот.

От първия ден лейтенантът налага строг контрол, но само след дни започват да се случват ужасяващи убийства. Именно в образа на Кралев режисьорът залага много черти от характера на собствения си баща.

Снимачният процес протича в изключително краткия

срок от 17 дни в най-старата открита въгледобивна

мина в село Габра

в Западна България "Чукурово".

Оператор на лентата е Христо Генков, натрупал опит в над 40 американски, френски и български ленти, а музиката е дело на Мартин Любенов.

Актьорският екип се дублира в голяма степен с лица от филма за Апостола, като в ролята на Кралев влиза плевенският актьор Цветомир Ангелов-Цуки, изиграл Панайот Хитов в "Дякон Левски". Той си партнира отново с Евгени Будинов, изпълнил образа на Матей Миткалото, който в този филм се превъплъщава в образа на заместник-командир по политическата част в гранична застава. Героят му е антипод на лейтенанта.

Симеон Филипов също е любимец на режисьора и след като изигра Васил Левски като дете, в новата лента се изявява в ролята на

10-годишния Мирослав. Негов прототип е самият Генчев на тази възраст.

Максим Генчев
Максим Генчев

Подрастващият артист е син на д-р Златина Филипова, която и зад тази лента застава като продуцент.

"Филмът е по истински случай и ме запозна с част от детството на Максим, може би много важна част, която го е оформила като характер в израстването му. А за мен беше важно, че синът ми изигра Максим в детския му период.

Като кинематография жанрово лентата ни връща към италианското кино в петдесетте-шестдесетте години на миналия век. Стига до гротеска в изразните средства. Много по-различен е от съвременното кино, много е цветен, музикален, има контрапункти на хумора и на трагедията", обяснява д-р Филипова.

Самият Генчев разказва, че е имал много сурово детство, което го е изградило като характер.

"От много години планирах да пренеса на големия екран шокиращите преживявания, които съм имал като дете от живота на границата, където служеше моят баща. Той беше диверсант и убиваше всеки ден по един войник и му слагаше петолъчката в раната.

Един неестествен живот се отпечата в моето съзнание", споделя режисьорът.

В действителност родителите му са били слабообразовани, но пък са успели да възпитат у него стоицизъм, мъжество и борбеност.

С години той развива в главата си идеята да заснеме лента по някои от своите най-зрелищни и въздействащи спомени, а днес вече е реализирал плановете си.

Впуска се стремглаво в осъществяването на филма, защото от самото начало е уверен в неговия успех. Самото му заглавие пък се нае да обясни друг артист и приятел на Генчев - Николай Сотиров.

"Понякога птиците летят на педя от земята. Когато се спасяват или когато искат да докоснат падаща звезда...", коментира актьорът.

Във филма участват още Десислава Чутуркова, Ивайло Аспарухов, Матей Генчев, Цветомир Нечев, Златка Керемедчиева, Горан Гунчев и др.

Премиерата на "На педя от земята" се състоя в рамките на "София филм фест", а от 8 април лентата тръгва и с редовни прожекции на големия екран в кината у нас.