Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Летище София засега спазва изискванията за сигурност, валидни за всички аеропорти в ЕС. Пътниците освен за забранени предмети се проверяват и за течности, аерозоли и гелове. В тази група влизат напитки, вода, течни храни като супи, лютеница, мед, сиропи и др.Също така кремове, лосиони, масла, парфюми, спирали и други гримовев полутечно или течно състояние, дезодоранти, пяна за бръснене, пасти за зъби, шампоани, сапуни, душгелове и др.

За преноса им е предвиден специален режим, а изискванията за опаковането им са описани на сайта на летището. Ако се носи лекарство или диетична храна, трябва да се удостовери с документ, че те са необходими. Изисква се и документ за произхода им. Същото важи и за бебешките храни на деца до 2 г.

Ако бъде закупена стока от безмитния магазин, още там тя се поставя в специален запечатан плик. Ако той е разтворен или такъв изобщо няма, стоката може да не бъде допусната на борда на самолета.

От летището предупреждават, че при преминаването през пунктовете за проверка на пътници и ръчен багаж служителят по сигурността ще изисква от всеки: Да предостави отделно от ръчния си багаж за проверка пренасяните течности, аерозоли и гелове; да извади преносимите компютри и други електронни устройства, за да бъдат проверени отделно.

Всички връхни дрехи също ще бъдат сканирани. Както и преди, ще се показват всички ключове, монети, мобилни телефони и др. и ще се инспектират поотделно. Както и досега, може да се наложи пътниците да си свалят обувките, коланите, някои дрехи, които “възпрепятстват проверката за сигурност.”

От летището препоръчаха на "168 часа" да попита МВР за защитата на обекти със стратегическо значение.

"Гранична полиция” разполага на всички пунктове, вкл. на международните летища, с автоматизирана система за граничен контрол, която дава възможност за проверки в националната и европейските информационни системи. Предприемат се охранителни мерки чрез използване на технически средства за откриване на взривни вещества и специализирани служебни кучета", казаха от “Гранична полиция”.

Оттам обясниха, че след атентатите в Париж, на всички външни за ЕС български граници, е въведен стопроцентов контрол – проверки и на гражданите на ЕС. Гражданите на трети страни и сега, и преди винаги са подлежали на този контрол.

“След атентатите в Брюксел той бе разширен и по вътрешните граници. От тази гледна точка на летищата се извършва 100-процентов контрол на всички – както на гражданите на ЕС, така и на останалите,” бе отговорът на „Гранична полиция”.