Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Показателен е случаят с членовете на ръководството на ДКМС, защото осигурителният институт е констатирал, че ведомостите на софийската организация са загубени.
Проблемът засяга само обслужващия персонал, а не идеологическите работници в бившата тоталитарна организация. В резултат всички документи на бившите секретарки, шофьори и останалия обслужващ персонал на "златната младеж на Тодор Живков" в столицата безвъзвратно са унищожени. Така по правилата за пенсиониране техният доход трябва да бъде приравнен към минималния за страната в съответния период.
Любопитното е, че според бивши лидери на комунистическия младежки съюз цялата документация се е съхранявала в едно мазе в района на Студентски град. По техни данни въпросното помещение първоначално пострадало от наводнение, а по-късно в него избухнал и пожар.
Липсата на ведомостите на ДКМС е установеа след 2005 г. Тогава в Кодекса за социално осигуряване се създават разпоредби, задължаващи осигурителите и субектите, съхраняващи разплащателна документация, да предадат същата в териториалните структури на НОИ. След извършена проверка от държавното осигуряване става ясно, че на "Позитано" 20 се съхраняват единствено ведомостите на издателство "Народна младеж" въпреки факта, че до 2005 г. са издавани удостоверения от ДКМС. Установено е също, че документацията липсва само за Централния комитет в София и за районния комитет във Варна, а в другите бивши окръжни градове е съхранена и е предадена в ТП на НОИ. Основен проблем пред бившите служители на ДКМС се оказва, че трудовите книжки не са били заверени с необходимите подписи и печат, а липсата на разплащателни ведомости напълно изключва възможността за издаване на удостоверение за осигурителен доход - с други думи, ако стажът на лицето бъде зачетен, се взема предвид минималната работна заплата за страната към съответния период.
Все пак наличието на част от документацията на осигурителя ДКМС - в случая издателство "Народна младеж", се оназва основание НОИ да издава удостоверение обр. УП-17, въз основа на което заинтересованото лице може да започне процедура за установяване на трудовия си стаж по съдебен ред.

От кои ликвидирани предприятия и организации най-трудно може да се докаже трудов стаж за пенсия, четете в хартиеното издание на "168 часа".