Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Какво има в пояса на терориста

20 кг експлозиви и дрога общо за $150 вдървяват походката на атентаторите

Материалните разходи за атентат камикадзе не надхвърлят 150 долара. Тази скромна инвестиция позволява да бъдат убити минимум 12 души и хвърля в паника огромно население.
Един от признаците, по който се разпознават терористите самоубийци пък е вдървената походка. Атентаторите крачат като роботи, защото носят допълнителен товар от двайсетина килограма, но и защото са дрогирани.
Повечето са наплашени наивници,
стиснали късче сурова опиумна маса
със зъбите си.
По мнението на експерти атентаторите самоубийци по правило са унищожени от експлозията и едно от най-добрите доказателства е главата, която се отделя от тялото и изхвръква надалеч. Тя остава сравнително запазена и често дори късчето опиум все още е в устата.
Поясът с експлозиви обикновено се състои от няколко цилиндъра, пълни с взривно вещество. В по-сложните варианти се използват плочки с експлозив. Бомбите са придружени със специално яке или жилетка, фрагментирани на отделни секции, така че да произведе максимален брой шрапнели, които да убият възможно по-голям брой хора.
Най-опасни и най-широко разпространени са металните сачми с големина от 3 до 7 мм, но често терористите ги правят и с подръчни материали като винтове, пирони, гайки и дебела тел. С пирони е била пълна и бомбата, намерена на летище Завентем в Брюксел.
Сачмите и другите метални парчета имат ефекта на хаотични изстрели с пушка. Те са много важни, тъй като
на тях се дължат около 90% от всички поражения, причинени от тези устройства.
Заредената жилетка тежи между 5 и 20 килограма и може да бъде скрита под дебели дрехи - най-често зимно яке или палто.
Има голямо разнообразие по отношение на взривните вещества, които се използват от терористите.
В миналото в Близкия изток заради голямата си мощност най-популярен е бил пластичният експлозив С4. Същевременно той е от по-редките, тъй като е труден за синтезиране и атентаторите по-рядко имат възможност да се снабдят с него. Сравнително по-малко се изполва и ТНТ (тринитротолуол), особено след като израелските власти успяват да заловят някои от най-големите експерти по взривове в палестинските територии. Контрабандата му също е по-трудна.
Затова
съвременните атентатори го заменят с ацетонов пероксид (по-точно - триацетонов трипероксид - ТATP). В много случаи той се използва само като първоначален взривател, а по-голямата част от експлозива е от домашно направен взрив, подобен на амонита. Това вещество обаче е силно чувствително към топлина, удар и триене. Въпреки това джихадистите го предпочитат, тъй като се получава сравнително просто и то от достъпни материали - от ацетон под въздействието на водороден пероксид и силна киселина като катализатор. Заради своята нестабилност веществото е известно още с прякора "майката на Сатаната". Именно това свойство е причина и за много инциденти сред производителите му. Тъй като обикновено се приготвя в нелегални лаборатории, разположени в населени места, подобни експлозии могат да засегнат много невинни цивилни лица.

Коментара ()

Вашият коментар