Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Миков vs. Нинова

Овчаров работи за бившата си заместничка, апаратът - за настоящия лидер

Трети може да влезе в битката за лидер, ако ситуацията е патова

Михаил Миков и Корнелия Нинова ще са основните претенденти за председателския пост в БСП, между които ще избират делегатите на конгреса на 7 и 8 май.

Макар да има номинирани общо 31 социалисти, в крайна сметка битката ще е между настоящия лидер и вътрешната опозиция, обединена на този етап около Корнелия Нинова.

Най-зле би било, ако предварителните разчети на лобитата покажат разделяне по равно между двете кандидатури.

"Не можеш да управляваш партията, ако те подкрепят само половината членове. Нито пък ако съотношението е 60:40.

Какво ще правиш с тези 40%, които не те одобряват

Трябва да има резервен план", коментират активисти на БСП. Той ще се приложи, ако ситуацията е патова. Това означава лобитата да се разберат за равно отдалечен трети кандидат, който може да бъде някой от номинираните досега, но може да бъде издигнат и на самия форум в НДК.

Разпределението на силите все още е в начална фаза. До конгреса има време, в което групите ще се дооформят. Засега е ясно, че вездесъщият апарат на партията, който отговаря за организацията на мероприятието, подкрепя Михаил Миков. И не за друго, а просто защото винаги е с действащия председател.

Именно координаторите за различните градове и т.нар. орготдел отговарят за цялостното протичане на форума.

Те контактуват с лидерите на мнения в отделните области

и общини и могат да повлияят върху мнението на делегатите. Досега винаги председателят е бил избиран с помощта на процедурни хватки. Освен на щатните служители на "Позитано" 20 Михаил Миков може да разчита на своите заместници - Янаки Стоилов, Бойко Великов и на говорителя Атанас Мерджанов. Така че Михаил Миков може да се надява на сериозна подкрепа.

Той иска да направи рязък завой наляво, защото смята, че столетницата е затънала в десни политики, наложени от предишни ръководства. Като например предлага връщането на подоходното облагане с ДОД. В допълнение соцлидерът започна и

политика за връщане

на БСП в пистата на

русофилската общност

Миков отиде в Москва, за да засвидетелства приятелското си отношение към страната на Владимир Путин.

"Статуквото е с Миков. Стана очевидно, че за времето, в което е председател - 2 г., партията затъва и не може да бъде силна", коментират противници на председателя.

Образът на Корнелия Нинова пък е много по-различен. Тя излиза в битката като прагматик, като събира надеждите на част от членската маса за промяна и за връщане във властта. С нея е цялата вътрешнопартийна опозиция, която иначе е много разнородна.

Амбицията на червената депутатка е да доведе

БСП отново на власт,

като провежда различна от досегашната си политика.

Има една много съществена разлика между двамата. Миков е против съюз с партията на бившия си съпартиец и президент Георги Първанов, докато Нинова настоява да се намери начин да бъдат с обща кандидатура за държавен глава през есента.

Зад Корнелия Нинова стои най-голямата организация - софийската. Румен Овчаров, който все още има лостове за влияние, е пуснал директива към столичните социалисти да подкрепят депутатката.

Илияна Йотова, чиято кандидатура също е издигната, няма да участва в истинското състезание, твърдят активисти. Няма как да управлява БСП дистанционно от Брюксел, където има ангажименти като евродепутат. Освен ако ситуацията е патова и тя не се окаже компромисно решение. Но тогава ще трябва да се откаже от мястото си на евродепутат.

Не е ясно каква е представата на бившия лидер Сергей Станишев

за бъдещ председател

Той също има сериозно влияние в партията. На миналия конгрес се твърдеше, че той е обещал да даде едно рамо на опозиционния кандидат Драгомир Стойнев, но в крайна сметка играл за Михаил Миков. В момента той стои настрани, но според запознати е по-вероятно да остане с досегашния председател.

Коментара ()

Вашият коментар