Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Тери Пратчет: Духът на фантазията" не е книга толкова за живота на големия писател, колкото задълбочен анализ на произведенията му. Авторът Крейг Кебъл е дългогодишен репортер на "Индипендънт" и успява да създаде почти научен труд за романите на Пратчет, но и за историята на жанра фентъзи. Кебъл изследва как научната фантастика е повлияла на Пратчет, кои писатели са му оказали най-силно впечатление и къде в произведенията му се намират препратки, отдаване на почит или напротив - пародиране на някои от големите имена в жанра. Приложен е дори списък с най-великите фентъзи творби.

Книгата е поклон пред великия Пратчет, но и поклон пред фентъзито. Авторът задълбочено изследва различните похвати в жанра, символиките и механизмите му.

Кебъл успява да направи анализ на мястото на Пратчет във фентъзито, подчертавайки, че самият писател никога не е обичал ограниченията на жанровете, защото спират полета на въображението му. Описан е стремежът му да разчупи клишетата във фентъзито, за да създаде уникален измислен свят, в който редом до вещиците и магьосниците е възможно да съществува дори фабрика за презервативи. Кебъл доказва защо единствено Пратчет може да си позволи такава волност и как от огромно въображение, философски поглед за нещата и невероятно чувство за хумор се ражда уникалният стил на създателя на Света на диска.

Но освен научния поглед върху творчеството на Пратчет, творбата разкрива и любопитни факти за живота му – че като малък е искал да стане астроном, че е имал 256 глоби за невърнати книги в библиотеката, че е работил като PR на атомна електроцентрала. Отделено е място и на страшната болест, срещу която се изправя, както и на борбата му за правото да умреш с достойнство.