Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Странност на ума” на пръв поглед е любовната история на продавача на боза Мевлют и момичето, на което той пише писма в продължение на три години. Но както във всички книги на Орхан Памук, нищо не е стандартно, еднопластово и очаквано. Мевлют си открадва мома за женене, но тя не се оказва тази, която очаква. Множество обрати ще бележат пътя му, но нищо няма да му отнеме най-голямото богатство – способността да се радва на малките неща и да изживява всеки дъх.

Мевлют сам се определя като “страдащ от странност на ума – каквото и да правя, се чувствам напълно самотен на този свят”. Но това не е самота, а е меланхоличност, мъдрост и способност да гледаш философски на един живот, който мнозина изживяват като миг в преследване на напразни амбиции.

Това е книга за любовта между жена и мъж, която невинаги се оказва такава, каквато очакваш, но и роман за по-постоянната, по-издръжлива и почти вечна любов към твоя град, към неговите улици и хора, към твоя дом. Защото Истанбул е важен участник в “Странност на ума”. Докато героите се влюбват, женят, раждат деца, остаряват и гаснат, Истанбул се променя – той е разтърсван от преврати, протести, земетресения, революции. Той диша, страда, оцелява – старият град изчезва, за да се издигне на негово място модерният метрополис.

Нобеловият лауреат Орхан Памук в типичния си стил успява да създаде една детайлна картина с десетки персонажи, множество гледни точки, стотици щрихи… и всички те трябва да бъдат оценени една по една, за да може читателят да придобие представа за цялостната история… А това е историята на днешния свят, видяна през очите на един обикновен човек с голямо сърце.