Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Филмът на режисьора Кшищов Лукашевич разказва за 4-дневната битка за кметството в Кербала, атакувано от стотици шиитски екстремисти в разгара на войната в Ирак

Полско-българската продукция "Кербала" на режисьора Кшищов Лукашевич пренесе родната публика в рамките на “София филм фест” насред героична действителна история от разгара на войната в Ирак.

Лентата оглави боксофиса в Полша, като разказва за нелеката мисия на 80 полски и български военни, които през пролетта на 2004 година успяват да удържат атаките на стотици шиитски екстремисти срещу кметството в Кербала, седалище на местните власти и полицията. Бойците защитават "своята крепост" цели четири дни, разполагат с провизии и боеприпаси само за 24 часа и нямат връзка с базата си, но завършват схватката без никакви жертви. Трудната битка се разгаря по време на мюсюлманския празник Ашура, когато в града биват предизвикани масови безредици от бунтовници на “Ал Кайда” и “Aс Садр”. Шиитското въстание избухва с пълна сила.

Екшънът е представен от гледната точка на полския капитан и командващ отбраната на Градския съвет (кметството) Калицки,

чийто реален прототип

е лейтенант-полковник Гжегож Каличак

В ролята се превъплъщава водещият полски актьор Бартоломей Топа, а самият Каличак е консултант на филма и спомага за автентичното пресъздаване на всички детайли при изобразяването на събитията.

Българският специален отряд е оглавяван от командир Гетов, който е изигран от ненадминатия Христо Шопов. Актьорът ни е избран без кастинг и по специалното настояване на режисьора.

Кшищов Лукашевич изрично подчертава, че неговата лента е художествено произведение, базирано на случилото се в Кербала преди 12 години, а не документален отчет за него. Макар че дълго време истината за важния сблъсък от 2004-а е засекретена от военните, днес новата полска история вече го признава като една от най-труднитe схватки на бойците от Полша и България.

Филмът се фокусира най-вече върху преживяванията на войниците, техните страхове, доблестта им да рискуват живота си и да заложат честта си в служба на родината.

Малодушието е престъпление, силата на духа - задължение

Сценарият също е дело на Лукашевич, който се вдъхновява и полага основите за него от сборника репортажи от Ирак на Марчин Гурек и Адам Задворни "Кучетата от Кербала". С особеното си внушение го грабва най-вече репортажът за отбраната на Градския съвет, който преплита с разказа за санитар, обвинен в страхливост на бойното поле и неоказване на помощ на ранен по време на засада.

Така филмът започва именно с пристигането на един млад санитар на фронта. Още през първия ден той попада в сражение и не събира смелост да излезе насред дъжда от куршуми, за да помогне на ранен. Нерешителността му взема жертва, като бива убит друг дързък войник. На финала на лентата обаче санитарят получава шанс да се докаже и изкупи вината си. Той влиза в горяща сграда насред стрелба, за да спаси невинната дъщеря на иракчанин, укривал го в дома си по време на размириците в Кербала.

Продукцията е заснета в специално построен декор край Варшава и на локации в Йордания.

"Трудно е да осигуриш безопасност на обикновен европеец, да не говорим за цял филмов екип на територията на Близкия изток. Трябваше да заснемем пътните сцени в Египет, но там

избухна революция и започнаха борбите за власт После в Кюрдистан, където започнаха атаките на джихадистите. В Южна Турция при границата със Сирия пък беше въведено извънредно положение. Най-накрая ни остана Йордания, където при пристигането ни за подготовка на снимки консулът ни посъветва да приключим възможно най-бързо, докато все още е спокойно", разказва режисьорът.

Лукашевич успява да покаже войната не само около хората, но и вътре в тях. Поляците и българите не са зверове, които мразят своите врагове и искат изтреблението им. Те просто изпълняват своя служебен, но

и човешки дълг,

опитвайки се да спасят колкото се може повече животи, вместо да ги отнемат. Така твърде често биват изправени пред трудни дилеми - да насочат оръжие срещу дете с гранатомет на рамо, да поощрят или изпратят вкъщи родния си брат, да излъжат и защитят или накажат неопитен войник, да бъдат хора преди войници или войници преди хора.

Именно техните задължения използват срещу тях ислямските фундаменталисти, когато заплашват да разстрелят група иракски деца, ако бойците не предадат кметството и не се оттеглят. Позволят ли убийството на невинни цивилни, войниците автоматично ще отидат на военен съд. Отстъпят ли стратегическите си позиции - също. В този важен момент капитан Калицки бива подкрепен в предприемането на решителни действия от командир Гетов (Шопов). Българският спецотряд е готов да нападне екстремистите, за да освободи заложниците и да нанесе окончателно поражение на бунтовниците, когато всички са на ръба на силите си.

В заключение те успяват и устояват, както вече стана ясно. Издържат на всички

дълги и ожесточени атаки, които ги засягат физически и психически,

като изпълват всяка тяхна клетка с ужаса на войната. Животът е тяхната награда.

"Истинският войник се бие, не защото мрази онова, което е пред него, а защото обича онова, което е зад него" (Гилбърт Кийт Честъртън).

След премиерата си на “София филм фест” "Кербала" тръгва по кината в страната от 18 март.

Въф филма участват още Антони Круликовски, Атер Адел, Пьотър Гловацки, Томаш Шухард, Александър Сано и др. Основен продуцент е "Студио за игрални и документални филми" WFDiF с генерален директор Влоджимеж Нидерхаус, а от българска страна - "Мирамар филм" (Miramar film).

Кшищов Лукашевич
Кшищов Лукашевич