Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сривът на Наско Сираков - човекът, който никога не гълта хапчета

Hаско Сираков е в болница със съмнения за микроинсулт. Шокиращата новина се разпространи със скоростта на светлината и остави без дъх цяла България. Дни по-рано изгубихме железния защитник Трифон Иванов и нещастието, връхлетяло Сираков, дойде твърде много на хората. В следващите часове една след друга се появяваха нови и нови версии за състоянието му.

Инсултът беше отхвърлен като възможност от лекуващия го невролог - доц. Калпачки. Той и екипът му проверяват дали вирус не е атакувал вестибуларния апарат на легендарния нападател на “Левски” и националния отбор. След това се разбира, че малко преди да получи кризата, той е преживял тежка катастрофа.

Внезапната смърт на Трифон Иванов също се отразява крайно зле на емоционалното му състояние. Много неща се струпват върху плещите на Наско Сираков и той поддава на тежестта, въпреки че открай време е пословичен със своя здрав организъм. Още навремето съотборниците му в “Левски” с почуда коментират, че Сираков никога не го лови ни грип, ни дори обикновена настинка. В кариерата си той рядко се контузва и в повечето случаи рекордно бързо се възстановява от травмите. Дори съпругата му Илияна Раева признава неговата непоклатимост, преди да го връхлети тежката криза навръх националния ни празник.

“Наско е човек, който нито пие лекарства, нито на лекар ходи. Трябва кой знае какво да му се случи, за да поиска сам лекарска помощ. Събуди ме в пет сутринта и поиска да му помогна. Моментално викнах Бърза помощ защото самият той ми каза, че нещата никак не са наред. Линейката дойде след 30-ина минути. Отново случихме на добър доктор, винаги съм казвала, че в България има много добри специалисти. Лекарят му направи кардиограма. Установи, че проблеми по нея няма и каза, че вероятно е свързано с главата”, спомня си първите най-страшни мигове Илияна Раева.

Шефката на федерацията по художествена гимнастика първа съобщи за тежката катастрофа, която преживява Сираков на 17 февруари. Тогава, на връщане от погребението на Трифон Иванов, Сираков се удря със страхотна скорост в друг автомобил, чийто водач предприема безумна маневра.

“Чудо е, че останахме живи. Добре, че Наско е добър шофьор като мен, веднага реагира. Извъртя колата и се ударихме странично откъм моята страна. Още малко и голям сакатлък щеше да стане”, разказа пред “24 часа” пътувалият със Сираков Мюмюн Кашмер. Колата на футболната легенда е тотално смачкана, но въздушните възглавници си свършват работата и двамата се отървават само с уплаха. Или поне така изглежда в дните след тежкия пътен инцидент. 72 часа след катастрофата той се включва и в благотворителен волейболен мач в подкрепа на фонда за лечение на деца в чужбина. На 3 март обаче организмът му за първи път не успява да се справи с кризисната ситуация и Наско влиза в болница.

Лекарите обаче са категорични, че най-лошото е минало Сираков започва да се възстановява лека-полека. Той не забравя характерното си джентълменство и от болницата поръчва цветя за съпругата си по случай 8 март.

“Наско ще пребори тази неприятност, както се е борил с всичките проблеми през годините. За пореден път се убедих колко го обичат хората. Никой не каза лоша дума, никой не поднесе дезинформация. Лекарите също си свършиха перфектно работата”, обясни Илияна Раева. Според нея сега на Сираков му предстои битка за цялостното му възстановяване, но никой от близките му не се съмнява, че той ще я спечели.

Та нали досега не е имало препятствие, което да му се изпречи на пътя и което той да не премине с лекота. Още от най-ранните си детски години Сираков търси ролята на лидер. След като влиза в първия отбор на “Левски”, старите кучета моментално се усещат, че с него шега не бива. Желязната му закалка идва от баща му Петко Сираков, който е първият световен шампион по борба.

“По времето на баща ми борбата беше национален спорт и навсякъде го посрещаха като герой. Той обичаше да комуникира с художници, писатели, все с големи творци. В същото време не цепеше басма на никого и казваше открито това, което мисли за властта. Заради това комунистите не го обичаха и се опитваха да го мачкат. Баща ми не се поддаде. Народът също не слушаше платените глашатаи и го носеше на ръце.

Хората обичаха големия шампион”, разказваше преди време Наско Сираков откъде е наследил навика да казва това, което мисли.

Желязната дисциплина и твърдост на Сираков му помогнаха в не един или два критични моменти в професионалната му кариера. Всички си спомнят фурора, който той направи в тандем със Станимир Стоилов. Двамата изведоха “Левски” до историческо първо участие на български отбор в групите на Шампионската лига. Последваха нови успехи в евротурнирите, но след това набраната инерция някак си беше пропиляна. Не стана ясно и как точно бяха похарчени огромните средства, които дойдоха от наградния фонд на УЕФА. Идеята беше с тях “Левски” да бъде изстрелян в друга орбита, за да се гони постоянно присъствие в Шампионската лига. Това не се случи, а на “Герена” плъзнаха слухове, че някогашният собственик Майкъл Чорни е искал обяснение от Сираков как са били харчени парите му.

По-късно в биографичната книга за Наско Сираков - “Единакът”, Майкъл Чорни отрече да е бил в конфликт с тогавашния изпълнителен директор на “Левски”.

В крайна сметка успешният тандем беше разбит, а Сираков и Стоилов тръгнаха по свои пътища. Наско беше канен в различни футболни проекти, но не се захвана с нищо сериозно. Около него отново взеха да се вият слухове, че го е закъсал финансово и се е решил на крайната стъпка да разпродава имоти.

“Няма такова нещо. Ако искате, ще ви заведа у дома, за да видите, че си живеем на старото място. Всичко около нас е супер и е наред. Наско просто не обича да дава интервюта без конкретен повод и заради това толкова често става обект на откровени измислици”, категорична беше в телевизионно интервю Илияна Раева.

Съпругът й винаги е твърдял, че не се вълнува от това какво говорят хората по негов адрес. На няколко пъти той избухваше в социалните мрежи, с който си навличаше гнева на различни хора. При повторното си завръщане на директорския пост в “Левски” влезе в остър конфликт с привържениците. Тогава се стигна и до скандалното събличане на треньора Ивайло Петев, който беше прогонен, преди да направи първа тренировка. След това на “Герена” дойдоха нови собственици, а Наско отново излезе във ваканция.

“Такъв характер съм, че никога не гледам назад. Вчера си е за вчера, важното е какво ни е подготвил утрешният ден. Цял живот съм се стремил да се радвам на живота. Затова и приключих с футбола на 34 години. Исках да имам достатъчно време да бъда с близките си, да обърна внимание на съпругата и дъщерите си. Бягам далеч от притеснения и скандали, защото животът е кратък”, казваше преди време Наско Сираков.

Коментара ()

Вашият коментар