Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

7553-ма чужденци в опит да влязат нелегално за 2 месеца

Най-много са заловените на зелена граница от Турция и на изход към Сърбия

т началото на 2016 г. до 3 март са регистрирани общо 7553 чужденци в опит да влязат нелегално в България. Това показва справка на МВР за миграционната обстановка.

Министерството поддържа дневни, седмични и месечни анализи на ситуацията, а по информация на "168 часа" спецслужбите са подготвили подробни анализи какви са рисковете, на които е изложена България и какво е по-различното в бежанската вълна в сравнение с миналата година.

Повечето от бежанците са били заловени на зелена граница, кат

едва около 10% са

се насочили към контролно-

пропусквателните пунктове

Има и такива, които са хванати във вътрешността на страната или на изходни пунктове.

Съвсем естествено най-голяма част от тях са задържани на влизане от Турция (1052-ма) или на излизане към Сърбия (1095). На българо-македонската граница не е задържан нито един нелегален мигрант. На румънската са едва 10, на гръцката - 128.

Логично, хванатите на изходна граница са най-много на българо-сръбската - 1094 души. 18 чужденци са се опитали да стигнат нелегално от България в Турция, 9 - в Румъния и двама - в Гърция. Отново на браздата с Македония няма нито един заловен.

Около

60% от бежанците, които

са задържани, са иракчани

На второ място на входна и изходна граница са различни националности. На влизане са сирийците - 21% от задържаните, а на излизане - близо 30% са афганистанци.

302-ма от заловените, които са искали да се измъкнат нелегално от България, нямат регистрация в единната система за пръстови отпечатъци.

В центровете на Агенцията за бежанците за 2 месеца

са настанени 805 души,

а в затворените лагери на Дирекция "Миграция" към МВР - 307 души от началото на 2016 г. до 3 март. Преобладаващо и на двете места са иракчани и афганистанци.

Има и такива, които са избягали от центровете на Държавната агенция за бежанците. Само за 2 месеца 166 души са напуснали специализираните места.

Експулсираните за същия период са 79 души,

като част от тях са изведени със съдействието на дирекция "Миграция". Интересното е, че има и двама граждани на страни от Европейския съюз, които са изведени от България.

Задържаните каналджии са 41 души за разлика от същия период на миналата година, когато са били 35 трафиканти.

От справката на МВР става ясно, че тенденцията е за увеличаване на желаещите да напуснат България нелегално в сравнение с тези, които искат да влязат тук. Което означава според запознати, че просто органите на реда не са хванали всички, които са се опитали да прекрачат нашите граници като транзитна стъпка към Германия и други страни с висок стандарт.

Коментара ()

Вашият коментар