Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кели Потър
Кели Потър

Започва експериментално прилагане на нова ваксина срещу рак, съобщава в. “Дейли мейл”. Учените, разработили препарата, са категорични, че той действа на принципа да стимулира имунната система така, че организмът сам да унищожи раковите клетки.

За момента е разрешено прилагането на ваксината единствено при пациенти в терминален стадий. Една от доброволките е 35-годишната Кели Потър, за която този експеримент е последна надежда. Тя е диагностицирана с четвърти стадий на рак на шийката на матката и въпреки лечението специалистите установяват наличие на разсейки в белите дробове. Днес Кели е един от първите пациенти във Великобритания, на които е поставена ваксината.

Потър получава първата доза на 9 февруари, а са планирани още седем приема по специална схема. Пациентката признава, че изпитва не толкова страх, колкото ентусиазъм да участва в такъв експеримент, който може да спаси не само нейния живот, но и живота на толкова много хора в бъдеще.

Резултатите от експерименталното лечение ще бъдат категорични след поне две години, но вече е започнало набирането и на други доброволци за участие. Опитите ще се проведат в Института за изследване на рака в Съри и в тях ще вземат участие 30 пациенти в напреднал стадий на болестта. Целта е да се установи дали разработената ваксина наистина оказва стимулиращо действие върху организма, така че той сам да унищожи туморите.

За момента специалистите се надяват да създадат препарат, който да се прилага при пациенти, вече страдащи от болестта. Но учените са категорични, че тази ваксина е само основата, върху която в бъдеще ще може да се изобрети и препарат, който да се прилага профилактично.

Американски екипи също правят опити за създаване на специални имуностимулиращи агенти, които да оказват благоприятно действие при пациенти с рак. Учени изтъкват, че имунотерапията при рак е изключително трудна, защото в някои случаи стандартните препарати за стимулиране на съпротивителните сили на организма може дори да имат негативен ефект при пациенти с тумори, тъй като прекаленото подсилване може да стимулира и “лошите” клетки.

Затова екипи от цял свят са заинтересовани от възможностите организмът сам да пребори туморите, но все още не е одобрен препарат, за който да е доказано, че стимулира производството на антитела, които атакуват единствено раковите клетки, но оставят здравите непокътнати.

Специалисти от цял свят са категорични, че до няколко години такива ваксини ще се прилагат масово. Още миналата година кубински специалисти обявиха, че са създали ефективна ваксина срещу рак на белия дроб. Лицензираният продукт веднага предизвика интереса на САЩ и от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата започнаха клинични изследвания на препарата.

Въпреки големите надежди за масовото приложение на ефективна ваксина срещу рак някои организации изразиха притеснения от възможността да се злоупотребява с такива препарати. От една страна хората се притесняват, че за да се докаже стопроцентовата ефективност на една превантивна ваксина, трябва да минат десетки години, за да може да се твърди, че ваксинираният наистина не са разболява.

От друга страна – когато става дума за прилагане на лекарства при вече болни, винаги съществува риск да се злоупотреби с отчаянието на хората и да им се дадат експериментални препарати, за които все още не същестувуват достатъчно продължителни изследвания за доказване на странични ефекти.

Противници на ваксините подчертават, че стимулирането на имунната система с лекарства може наистина да спре образуването на тумори, но също така и да го засили, защото имунната система е изключително сложна и всяко вмешателство може да се окаже пагубно.

Според швейцарски учени след ваксина специфичният имунитет може да се стимулира, но за сметка на това цялостният имунен отговор може да се влоши значително и организмът да стане податлив на много повече заболявания. В статия, публикувана в Revue Mеdicale Suisse, се разкриват съмненията на специалистите, че дори обикновена ваксина срещу грип може да провокира отключване на автоимунни заболявания.

Най-крайните противници на ваксините изтъкват, че имунизациите могат да провокират аутизъм, хиперактивност, дислексия, алергии, автоимунни заболявания, диабет, артрит, неврологични и мозъчни увреждания.

Всъщност за една от най-рисковите ваксини е смятана тази срещу рак на маточната шийка. Заради статистика на Световната здравна организация, че всяка година от рак на шийката на матката умират над 250 000 жени, като програма за първична профилактика в много страни в ЕС е въведено безплатно ваксиниране на момичетата на възраст 12-13 години.

Официално се води, че ваксината няма странични ефекти, но с все по-масовото й прилагане се увеличават и съмненията за тежки усложнения. Противници на ваксината срещу рак твърдят, че от нея през последните години в световен мащаб са починали над 100 млади момичета, а над 20 хиляди са получили сериозни увреждания, сред които стерилитет, парализа, алергии, припадъци. След съмнителни смъртни случаи веднага след поставянето на ваксината тя е забранена в някои страни, като САЩ например, а в други е спряно насърчаването на родителите да ваксинират дъщерите си.

Как български учени разработиха препарат, за който се твърди, че спира растежа на туморите, четете в хартиеното издание на "168 часа".