Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С Малкото си коте футболистът се нареди до титани като Жорж
Ганчев и Симеон Сакскобургготски в раждането на незабравими бисери

“Mалко коте, секс има ли?”, попита Валери Божинов в социалната мрежа своя фенка и така създаде лафа на годината. Да, до края на 2016-а има още много време, но изглежда почти невъзможно някой да роди по-известен бисер.

От него се родиха десетки хитроумни колажи с участието на футболиста на "Партизан" и всевъзможни породи и размери котки. Лафът му прескочи границите и стигна чак до Холивуд. Веднага след връчването на най-престижните статуетки в световното кино се появи колаж с мечка, която намига на Леонардо ди Капри и го пита:

"Малък Лео, статуетка

има ли?"

Самият Божинов обяви, че му е твърде тежко толкова много хора да се подиграват с него, но в същото време не пропусна да пусне в продажба фланелки с култовата му фраза, които струват 69 лева и се продават като топъл хляб.

Със сигурност феновете няма да забравят приноса на Божинов към златната колекция от лафове. През годините политици, спортисти и шоумени редяха крилати фази, които са неподвластни на времето и пространството.

Сякаш беше вчера, когато Тодор Живков сипеше бисери от партийната трибуна и по време на официални откривания на заводи и фабрики. В чест на историческата истина през годините хората обичаха да му приписват лафове, които друг ум беше родил. Такъв е случаят със знаменитото прозрение: "Някои казват, че нашата власт се клати. То и на коча мадурите се клатят, ама не падат!" В действителност изреченията най-вероятно излизат от устата на популярния партиен функционер от първите години след 9 септември Добри Терпешев. Той обичал да държи речи и да ги изпъстря с бисери.

Оня лаф с полупроводниците, които догодина ще станат и цели, също не е на бай Тошо. Но и той има принос за златната колекция с бисери от рода на: "Аз работех като преводач - превеждах овците от един хълм към друг" или "Милицията принадлежи на народа и народът принадлежи на милицията." Но да не забравяме и прозрението му, че:

"Сега всеки ден, всеки час, навсякъде има материал за митингова демокрация", което много години по-късно беше включено в една от най-известните песни на "Ъпсурт".

Немалка част от народа и до ден днешен си спомня с умиление за онези години преди 10 ноември, в които хлябът беше стотинки, а властимащите веселяха тълпата с нескопосаните изцепки. Но ето че демокрацията дойде и започна голямото отрезвяване. Пак се раждаха лафове, но не бяха смешни. В първите години след 10 ноември пак имаше лафове, но те не бяха особено смешни. Няма как да сте забравили онзи прословут призив на Петър Младенов: "Най-добре танковете да дойдат", изречен на 14 декември 1989 г. Думите му предизвикаха бурна народна реакция, а самият Младенов се опита да се оправдае, че е казал друго нещо, но са го разбрали погрешно.

Наследникът му и първи демократично избран президент Желю Желев въобще не си е и помислял да се прави на света вода ненапита, след като произнесе скандалните си думи:

"Аз знам, че е имало и добри комунисти, но те загинаха преди 9 септември 1944 г."

След това политиците ни набраха инерция и се родиха не една и две крилати фрази.

Спомняте ли си призива на Димитър Попов: "За бога, братя, не купувайте", с който искаше да включи целокупното българско население в битката с жестоката житейска и финансова криза, която беше налегнала държавата ни при неговото управление.

Александър Йорданов също остана в историята със своето заключение:

"Днес е един хубав ден за българската демокрация." После на сцената се появи Жорж Ганчев и тотално уби конкуренцията с поредица от бисери. Негови са попаденията от рода на: "Събуди се, българино!", "Не ме гледай умно, българино!", "Уплашихме ги, Беронеее, уплашихме ги!" Много още негови попадения имаше, но остроумията някак си не успяха да му помогнат да се задържи в голямата политика.

Години по-късно юздата пое Симеон Сакскобургготски, който с идването си първо призова "Вервайте ми!", а след това обеща да ни оправи за 800 дни. Е, не се получи, но цар по гръб не пада и той обясни причините за провала си: "Българите трябва да променят чипа си." Явно хората не го послушаха и продължиха да се мъчат с корумпирани управници.

Какви още култови фрази са изрекли и други наши политици, че дори и такива със сексуален оттенък, четете в хартиеното издание на "168 часа".