Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Последното интервю на Бочаров пред 168 часа: Жена ми я е страх да не ме грабне Стоянка Мутафова

Петко Бочаров дава последното си интервю за "168 часа" на 19 февруари 2015 година, когато навършва 96 години.

- Господин Бочаров, на 19 февруари навършвате 96 години, очаквали ли сте такова дълголетие?

- Не. Никога не съм очаквал.

- Някои казват, че журналистическата професия е изпълнена със стрес и в нея няма много дълголетници.

- Вероятно е така, но истината е, че аз никога не съм бил репортер. Винаги съм бил това, което се нарича анализатор и коментатор. Винаги.

- Това ли е тайната на дълголетието, да анализираш?
- Ами хайде да го приемем това.

- На тази възраст имате ли още вкус към живота, към жените?

- Дорчето (съпругата му Теодора) наскоро ми казва: "Абе Петко, да не вземе тая Стоянка Мутафова да те отнеме от мен?" (Смее се.)

- Как се чувствате след толкова години отново в БТА? (Бел. ред. - Интервюто е взето в сградата на БТА.)

- Има една дума "умиление". Тя изразява чувствата ми.

- Живели сте в различни епохи, по-лесно ли е да си журналист в наши дни?

- Сега българските журналисти имат невероятен хоризонт, цяла вселена имат пред себе си. Те никога не са имали такъв простор за работа. Никога! Нито преди края на войната, когато всичко беше стегнато в менгемето на фашизма, комунизма и всякакви "-изми". Беше време на покосените надежди за всеки младеж. Това беше първата България от трите, които познавам, и не искам да си спомням за нея. А още по-малко пък искам да си спомням за втората.

Тя беше на комунизма от съветски тип - отвратителен период за всяко мислещо човешко същество. И от 1989 г. изведнъж се дръпна една завеса и пред нас тука се откри светът. Затова, когато ме попитат в коя от трите Българии предпочитам да живея, винаги казвам в сегашната. Никога българският народ не е живял с такива открити хоризонти като сега 

- Не влияят ли понятия от миналото като фашизъм и комунизъм по някакъв начин на хората у нас и през 2015 г.?

- Ами влияят, на простите хора влияят. Колкото си по-неосведомен, толкова повече бъркаш. И ако си осведомен за всички подробности на времето, в което живеем, хайде обясни ми какво означава еднополюсен свят. Можеш ли?

Ами аз да ти обясня - това е свободният свят, това са 28 държави в НАТО, от тях трите ядрени плюс съюзници - Япония, Австралия, Нова Зеландия, Индия... половината свят. Ето това е полюсът. На фона на това разни правят демонстрации против. Всичко това е платено, но България просто няма да съществува, ако и този път в историята ние се наредим на страната на губещия. А България е била неизменно на страната на губещия от 1913 г. насам. Още един път ако стане - край, с България е свършено. 

- Вълнува ли ви още политиката?

- Да, но напоследък много започнах да се съмнявам в здравомисленето на българския народ, Боже, прости ме!

Онзи ден гледах по един телевизионен канал резултати от допитване. Въпросът бил:
"Гарантира ли НАТО сигурността на България?"

Над 68 на сто от българите отговарят с "не". Представяте ли си?! Тази международна организация от още 27 държави, три от които ядрени сили не гарантирали сигурността на България, а я гарантира едно плямпало, което дрънка непрекъснато, че България трябва да излезе от НАТО. Като излезе от НАТО, къде ще отиде бе, аланкоолу?! Ще лети във въздуха ли?! Ами през 1913 г. всеки от съседите ни откъсна живо месо от страната ни, от четирите краища. Остана само Беломорска Тракия, която пък ни взеха след Първата световна война. Затова хайде стига България е била на страната на победения! И сега се намират сили, които искат да тласнат България във везната, защото аз го смятам като кантар, във везната на губещия, не могат да разберат, че Русия губи.

Не може Русия да се състезава с целия свят

И тук не става дума за русофили и русофоби, а приемливо ли е за една независима държава да зависи от друга държава. Аз това го наричам Путиниада. Каква е същината й: Според господин Путин никоя държава няма суверенитет, ако граничи с Русия. Видя се вече с Украйна, на Грузия също казаха: Никакво НАТО. Ами ако утре той реши, че българското крайбрежие е населено с много руснаци, а те са изкупили 500 хил. апартамента, и той реши да ги защити със сила, защото според него са дискриминирани? Русия не е Путин, това трябва да разбере българинът, който гласува в такива допитвания по такъв начин.

И забележете, една прослойка е превърнала България в държава, тотално зависима от друга държава. В случая не ме интересува дали е Русия, САЩ или Бразилия, да речем, а има ли зависимост. Чий петрол преработва единствената рафинерия у нас, чия е - руска, нали. Ядрените ни реактори - и двата са съветски. Пълна зависимост. Дори интелектуална зависимост, която няма аналог по света.

Говорят онзи ден за циганите в "Столипиново". А кой е този Столипин, защо квартал в Пловдив носи неговото име? Българският народ е уникално явление. Не мога да се начудя например какви са били тези хора, тези българи които са прекръстили Варна, връх Мусала, яз. Искър и централния булевард в столицата на името на Сталин. Какво са мислили, как са си лягали да спят, тези от ЦК на БКП, които на два пъти - един път през 60-те и един път през 70-те,
са предлагали
да станем част
от друга държава
 Как се е намерил българин, който да направи такова нещо?!

В същото време нямахме и известни дисиденти - нито Хавел, нито Сахаров, нито Солженицин, нито Валенса.

- Задава ли се нова студена война?

- Какво се задава - тя е.

- Не е ли малко мека позицията на Запада в случая?

- Ситуацията напомня силно за 1939 г., когато британският премиер Чембърлейн на връщане от Мюнхен гордо развяваше в Лондон договора, сключен с Рибентроп, но само една седмица след това нацистите нахлуха в Полша.

- Предлагате ли някакво решение за тези проблеми, какво да се направи?

- Трябва да се умиротвори светът, защото светът извън нашите граници е много нестабилен и опасен. Просто защото еднополюсният модел не си свърши работата докрай. А това щеше да стане, ако в Белия дом не беше една такава физиономия като сегашния Обама. Така през 1979 г. президент беше едно лице, което се казваше Картър.

Наричаха го фъстъчен крал, защото имаше плантации за фъстъци. Той беше абсолютно мекотело. Точно когато в Иран стана революцията срещу шаха. И понеже той не реагира както трябва, когато дойдоха изборите за президент през 1980 г., Рейгън ги помете и тогава в международните дела настъпи друга ера. 

Сега Обама иска да се знае, че е прекарал два мандата без война и казва: "Аз няма да играя играта на европейците." Е - няма да играеш, ама в същото време ти снимат как обезглавяват хора с джобно ножче. Аз се чудя и на японците,
как така ще им обезглавят
двама души и
те няма да реагират?!

Ами имат всичко - флота, армия - да направят един десант в Йемен и ги разкатават всичките. Вижте какво направиха йорданците и техният крал. Египет също бомбардира бази на ИДИЛ в Либия. Точно така се прави. Защо са им на американците 12 самолетоносача?!

- Може би общественото мнение и обвиненията, че САЩ са международен жандарм, имат сдържащ ефект...

- Но американците нямат друг път. Откакто изчезна Съветският съюз те нямат друга позиция. Това им е - да са световен жандарм, и толкоз. Може да са допускали и грешки, но трябва да се държи сметка за факта, че няма друга държава в света, която може да изпрати неотразима мощ във всяка точка на земното кълбо. Как може да се случват такива ужасни неща - да обезглавяват хора пред камера, и ти да не реагираш?!

- Все пак няма ли място за оптимизъм?

- Аз не съм оптимист в това отношение. Иначе винаги съм бил, обаче като чух за допитването... това е такъв тъпизъм.

- Какво ви вълнува в момента?

- Скоро излезе една моя статия, която е озаглавена, "Като нас други няма". Само след броени дни честваме националния празник на България 3 март. Какво е станало тогава? Продължава да се чества като национален празник - това е такъв скандал и позор. Защото на тази дата става всичко друго, но не и нещо, което може да оправдае понятието “национален празник”.

Нито България е станала независима, нито е получила суверенитет

На 3 март е подписан мирният договор на една война между Русия и Турция. На всичкото отгоре този договор е обявен за нищожен четири месеца по-късно. Ама да не се обиди Русия - абе аман от тоя нихилизъм.

- Нормално е донякъде те да смятат, че сме им длъжни...

- Абе те може да смятат, че сме им колония, ама според мен не сме. Аз не наричам човека, който живее в Кремъл, не мога да го нарека "Русия", това не е Русия, това е лицето Путин, който има неограничена власт и прави, каквото си иска. И казва на една цяла държава като Украйна: "Нямате право на суверенен избор, защото граничите с Русия. Ами какво като граничат с Русия?

Не може така със сила да анексираш част
от чужда държава
 На какво прилича това - в ХХI век, в глобализирания свят.

- В други страни от Европейския съюз също има подобни тенденции. Какво ще кажете за победата на крайната левица в Гърция?

- Гърците ги остави настрана. Те искат от два до четири следобяд да спят и да не работят, а сега пък искат тоя, дето бачка, да им плати съня. Така че да не се водиме по гръцкия акъл.

- А ние, българите, на кого да разчитаме в момента да ни измъкне?

- Влиянието на ГЕРБ е безспорно най-голямо. Засега няма друга сила освен ГЕРБ, а то си трябва все пак сила с някакво влияние в обществото за тази цел.

- Как успявате въпреки годините да изглеждате толкова жизнен и да продължавате да пишете?

- Мога само да се потупам по рамото.

- Как ще отбележите рождения ден?

- Ще го отбележа с купон в хотел “Кемпински” с приятели на чаша вино и хапки.

Коментара ()

Вашият коментар