Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Един от най-големите успехи на починалия внезапно шеф на митниците Ваньо Танов се случи съвсем скоро - в края на миналата година. Тогава оглавяваната от него агенция отчете 4,5 млрд. лева приходи от акцизи, което прави близо 12% ръст в приходите от акцизи на годишна база.

Този положителен резултат обаче не дойде случайно. През цялото време, докато оглавяваше институцията Танов се стремеше да запази принципите си за честност, почтеност и справедливост. А на подобна отговорна длъжност подобни идеали се отстояват трудно и затова неминуемо се стигаше и до конфликти.

В името на по-добрата събираемост на държавните средства Ваньо Танов на няколко пъти влезе в остра битка с "Лукойл", опита се да затвори бирената фабрика "Леденика", изтекоха флашки с негови разговори, навлече си гнева на митничарите след като въведе конкурси за тях и тестове за лоялност. Но след това си върна част от доверието им като застана зад тях срещу решението на Симеон Дянков да премести агенцията в Русе.

През цялото време Ваньо Танов говореше малко и работеше много, въпреки интересите за милиарди, които стояха срещу него.  В същото време признаваше слабости и грешки, и се оттегляше, когато по една или друга причина не можеше да върши работата си максимално добре. Все пак в края на миналата година изрази задоволството си от постигнатите резултати.

"Рекордните над 4,565 млрд. лв. приходи от акциз не могат да се обяснят с икономически растеж", каза Ваньо Танов в началото на годината. - В развитите държави отбелязват ръст 0,2% до 1-2%. У нас увеличението за година е 11,8%! Това единствено показва, че в хазната влизат приходи, които години наред не са събирани. За 25 години такъв ръст не помним".

Приходите от акциза на горивата са с 8,3% повече от тези през 2014 г., за тютюневите изделия ръстът е 16,5%, от акциз на алкохол е 6,4%, а за бирата - 4%, сочат данните на агенцията.

Тези приходи са предимно от осветления сив сектор, подчерта Ваньо Танов с уточнение, че става дума за близо 3 млрд. лева. Няма как обаче тази дейност да не е обвързана с ефективност на съда.

Много от разкритите случаи на измами остават без резултат, няма осъдени отговорността за това е на съда и правораздавателните органи, посочи още Танов тогава.

Така или иначе, Ваньо Танов успя да се пребори в битките, които водеше. И хубавото е, че това ясно личи от резултатите, които постигна Агенция "Митници" под неговото ръководство.

Ненапразно в съболезнователния адрес на финансовия министър Владислав Горанов се казва: "Ще си спомняме времето, в което Ваньо Танов ръководеше Агенция „Митници", с промените и реформите, които той предприе, за да може българската митническа администрация да заеме достойно място сред голямото митническо семейство. Под негово ръководство бързо и ефективно "Агенция "Митници" постигна резултатите, които обществото и държавата очакваха".

Редакцията на "168 часа" изказва съболезнования на близките на Ваньо Танов