Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Колкото и научните обяснения да са категорични, че няма никаква логическа причина през високосна година да си отиват най-големите, само за първите два месеца от 2016-а загубихме едни от най-обичаните.

Всички българи останаха разтърсени от неочакваната смърт на Трифон Иванов, който почина едва на 50-годишна възраст. Дори и тези, които не са футболни фенове, винаги са почитали Туньо като национален герой, като вечен играч, като човека, подарил им най-хубавото лято в живота - това на 1994-та. В памет на Иванов дори бе предложено фланелката с номер 3 в националния отбор да бъде извадена от употреба.

Загубихме и Светла Бешовишка, известна с дългогодишната си кариера като музикален педагог, пианист и диригент на хор "Бодра смяна".

Отиде си и големият актьор Илия Добрев, който завинаги остава в сърцата на хората с образа си на Васил Левски във филма "Демонът на империята". Загубихме и Найчо Петров, известен с ролите си в "Дванайсета нощ", "Тартюф", "Гераците".

Този февруари си отиде и писателката Донка Петрунова, завещала ни осемнайсет криминални романа. Почина и бившия вътрешен министър Йордан Соколов.

Феновете по света бяха разтърсени от загубата на Дейвид Бауи, който си отиде само седмица след като издаде двайсет и петия си студиен албум. Легендарният британски певец, композитор и актьор почина на 69 години след 18-месечна борба с рака.

На 69-годишна възраст си отиде и британският актьор Алън Рикман, най-известен с ролите си в поредицата за Хари Потър, "Наистина любов", "Умирай трудно" и "Робин Худ: Принцът на разбойниците". Той е обявен за един от най-обичаните актьори на Обединеното кралство не само заради великолепните си превъплъщения в киното, но и заради дългогодишните си изяви с Кралския Шекспиров театър.

Годината започна кошмарно за Селин Дион, която в рамките само на дни загуби съпруга си Рене Анжелил и брат си Даниъл Дион. Анжелил бе световноизвестен музикален агент. Именно той открива Селин Дион, когато тя е само на 12 години, и успява да я превърне в световна звезда.

Изгубихме и Глен Фрай - основателя на емблематичната рок група "Ийгълс", който завинаги остава в сърцата на феновете с хитовете Hotel California, Take it Easy, Tequila Sunrise. "Ийгълс" са носители на шест награди "Грами".

През януари британският певец Блек претърпя тежка катастрофа в Ирландия, след която бе поставен в изкуствена кома. Състоянието му обаче не се подобри и авторът на вечния хит Wonderful life почина на 53-годишна възраст.

Огромни са загубите и в литературните среди. В един и същи ден - 19 февруари - починаха двама велики писатели - Умберто Еко и Харпър Ли. Харпър Ли си отиде като носител на Нобелова награда за първата си книга "Да убиеш присмехулник". Тя изненада всички през 2015 г. и след 55 години творческа пауза издаде втори роман - "И страж да бди на пост".

За разлика от нея Умберто Еко си отиде с много повече романи и трудове в творческата си биография, но без Нобелова награда. Почитателите му всяка година очакваха той най-накрая да вземе напълно заслужения приз, но геният винаги бе пренебрегван.

Французите пък се сбогуваха с носителя на "Гонкур" Мишел Турние. Авторът на "Петкан или Чистилището на Пасифика" и "Горски цар" бе обявен за един от най-добрите съвременни френски писатели и също бе често споменаван сред хората, които напълно незаслужено не са получили Нобелова награда.

Високосната 2016-а не подмина и властта. Отидоха си бившият министър-председател на Гвинея Жан-Мари Доре, бившият президент на Салвадор Франсиско Флорес Перес, бившият президент на Гватемала генерал Оскар Умберто Мехия Викторес, министър-председателят на Непал Сушил Коирала и бившият президент на Афганистан Себгатулла Моджадиди.