Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Високотехнологичните гиганти ще умуват как да помогнат на Белия дом в борбата с тероризма. Това стана ясно след дискретната среща между IT бизнеса от Силиконовата долина и висши ръководни кадри от разузнаването на САЩ и службите за сигурност.

Според “Гардиън” на срещата са поканени компании като Facebook, Twitter, Apple, Microsoft, YouTube, LinkedIn и Dropbox и др. От страна на Белия дом са присъствали началникът на кабинета на Обама - Денис Макдона, шефовете на ФБР и на Националното разузнаване Джеймс Коми и Джеймс Клапър, директорът на Агенцията за национална сигурност Майк Роджърс и др.

След разговора от Белия дом бяха лаконични: “За да победим тероризма, много важно е правителството и бизнесът да работят заедно."

Отношенията между IT сектора и кабинета на Обама се влошиха

след разкритията на Едуард Сноудън, че почти всички американски и европейски граждани, както и лидерите в ЕС са подслушвани от службите на САЩ.

Компаниите отрекоха да са сътрудничили, но фактът , че в тяхното оборудване и софтуер дистанционно са вграждани “бръмбари", повдигна много въпроси.

След разкритията на Сноудън “Шпигел” излезе с подробна публикация как хората са шпионирани чрез личната си кореспонденция, телефонните разговори, несанкционирания достъп до информацията им, съхранявана на компютърни и комуникационни системи и устройства, произведени от US фирми.

Немското списание дори публикува каталога с “бръмбарите" на Агенцията за национална безопасност на САЩ, публикуван и от “168 часа”. С конкретни схеми бе обяснено как незабелязано се имплантират “бръмбари" в оборудването на известни американски и азиатски производители. Като те моментално прехвърлят избрани части от информационните потоци и данните, които преминават или се съхраняват на тези устройства.

Не някъде другаде, а на компютърните системи на щатската Агенция за безопасност.

Според “Шпигел" всички мобилни телефони, електронни пощи, големите публични мрежи като Google, Skype, Facebook, Twitter, държавните компютърни системи и комуникационни мрежи, компютърното и комуникационно оборудване на фирмите и много други съоръжения са поставени под тотален контрол и наблюдение.

Каталогът с

шпионските изобретения

включваше “бръмбари"

под формата на програми за комуникационното оборудване, под формата на мобилно въвеждани програми в SIM картите на мобилните телефони. С тях са извличани контакти , SMS съобщения, историята на позвъняванията и GPS координати. Всички тези данни се изпращат на посочен от щатската агенция номер.

Още тогава “168 часа” писа, че “програмните бръмбари" скрито се въвеждат в инсталираните на личните компютърни и изчислителни системи, в мобилните устройства и сървърите.

Агенцията за национална безопасност на САЩ е имплантирала и “бръмбари" под формата на микросхеми, монтирани в USB, LAN и VGA кабели.

Шпионските джаджи били разработени така, че да могат да продължат да работят дори при обновление на оборудването. Това става с помощта на различни интерфейси, през BIOS, драйвери и други, отбеляза тогава “Шпигел".

Обръчът около американската IT индустрия започна

да се затяга

след разкритията на служителя на щатската Агенция по сигурност Едуард Сноудън. От тях стана ясно, че Вашингтон е подслушвал всички свои западни партньори, премиери, държавни глави, служби и т.н. Най-голям скандал избухна, след като се разбра, че сред тях е и германският канцлер Ангела Меркел.

От това ITгигантите понесоха невероятни финансови и имиджови загуби. Затова от 2014 г. насам те неперкъснато усъвършенстват своите програми и устройства, за да не допуснат подобно шпиониране.

Те заложиха масово на криптиране на данните, съобщенията, мейлите, контактите и др. Някои компании като Apple постигнаха такова ниво на защита, че дори пред съда те не могат да разкодират комуникациите на даден заподозрян или на престъпник.

За беда този ход улесни терористите. Те моментално се възползваха от най-добрите мобилни и компютърни решения, за да набират нови членове в интернет и да общуват необезпокоявано помежду си.

Неслучайно в началото на декември Обама констатира, че комуникациите на атентаторите са абсолютно недостъпни за службите. След което помоли Силиконовата долина да предложи варианти, с които тази практика да се пресече.

Пред какъв избор са компаниите от Силиконовата долина, четете в хартиеното издание на "168 часа".