Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Футболната легенда не успя да стане банкер, не му провървя и като рибовъд, а сега коментира футболни мачове за луди пари

Боготворен от цял народ по времето на онзи луд Мондиал през 1994 г., след това оплюван, мразен и отново издиган в култ. Това е Христо Стоичков, който на 8 февруари 2016 г. отпразнува своя 50-и юбилей.

Със сигурност е най-успелият български футболист, а някои го възхваляват и като най-великия. Остана втори в една противоречива и може би безсмислена класация след Георги Аспарухов-Гунди. И се обиди жестоко. В интерес на истината много пъти се е обиждал на треньори, фенове, родина. Характерът му си е такъв и вече е твърде късно да се променя. Някои му се възхищават за безцеремонното отношение, други го отдават на нещо сбъркано в първите седем години. Това също е изтъркана плоча.

Фактите са безпристрастни и според тях Стоичков със сигурност постигна всичко в световния футбол,

създаде велики

емоции за феновете

на “Барселона” и българския национален отбор, спечели “Златната топка”, прослави се по целия свят.

Завоюваната слава със сигурност му се отблагодари по най-добрия начин. Стоичков не е от онези велики футболисти, които след края на кариерата предпочитат да си купят имение на някое тихо местенце и да се радват на спокойствието. Камата винаги е бил център на вниманието и успя по най-добрия начин да осребри своята популярност, след като се провали на други фронтове като частния бизнес и треньорската кариера.

Но да започнем с футболните му изяви. Там едва ли някой може и копче да каже. Българинът използва разхлабената хватка на комунистическия режим и замина да играе в “Барселона”, където с изявите си си завоюва статута на легенда. А колко футболисти могат да се похвалят с подобно постижение? Стоичков бележеше

велики голове в испанския гранд,

вкара и още по-величествени попадения за България на световното в САЩ. И напълно заслужено през 1994 г. му връчиха най-престижния индивидуален трофей във футбола.

НЕЗАБРАВИМО: Христо Стоичков с най-ценния трофей за всеки футболист.
НЕЗАБРАВИМО: Христо Стоичков с най-ценния трофей за всеки футболист.

“Едва когато видях, че на “Златната топка” пише моето име,

си казах: “Аз съм!” Много малко хора знаеха избора преди церемонията. Съпругата ми Марияна бе една от тях. На щерките не казах, защото бяха малки и можеха да се изпуснат. Всъщност знаеха двамата французи, които донесоха топката, и Аранча Санчес-Викарио”, заяви в интервю за в. “Труд” Христо Стоичков.

Като повечето футболни легенди, и Камата успя да спечели добри пари към края на кариерата си. Поигра в САЩ, а след това прибра и

тлъсти пачки от арабски шейхове.

Така и не успя обаче да завърти парите в някакъв успешен бизнес. Или поне не се е появила официална информация за негови успешни инвестиции, донесли му висока възвръщаемост. Неофициално му се приписват няколко провали в различни бизнес начинания. Още докато е футболист, той се сдружава със съмнителния арабин Яфа и двамата отварят мениджърска агенция. Задачата й е да организира официални контроли на българския национален отбор с престижни съперници и да получава съответните хонорари за тези си услуги. Само че партньорът на Стоичков се оказа пишман мениджър. В края на това приключение се оказа, че компанията “Стоичков-Яфа” дължи над 200 хил. долара на БФС. Покрай Яфа Стоичков се опари и от бизнеса с продажба на коли, който трябваше да развива в Испания. Накрая съмнителният чужденец се изниза тихомълком и остави съдружника си да му оправя бакиите. Говореше се, че арабинът е завлякъл Стоичков с поне половин милион долара.

Неприятен спомен ще му остане и

опитът му да нахлуе

с гръм и трясък във финансовия сектор.

ЛЕГЕНДИ: Камата в дружеска прегръдка с Краля на футбола Пеле.
ЛЕГЕНДИ: Камата в дружеска прегръдка с Краля на футбола Пеле.

След световното в САЩ Модерният ляв в съдружие с Любо Пенев, Емил Костадинов, Трифон Иванов, Стефка Костадинова и още известни спортисти задвижиха план за създаването на банка, която трябваше да носи подходящо избраното име “Национал”. Финансовото учреждение трябвало да бъде под крилото на ВИС-2. Убийството на основателя на групировката Васил Илиев обаче проваля начинанието и Стоичков насочва бизнес интересите си в друга посока. Той опитва да печели от развъждането на риба, но и това се оказва неизгодна инвестиция. Впоследствие инвестира в недвижими имоти. През 2006 г. великият футболист се забърква в скандал с общински имоти. Общинари питат как така Стоичков се е сдобил с 300 кв. м на ул. “Одрин” на скандално ниска цена. Камата отвръща на удара и обвинява Общинския съвет, че нарочно го атакува, за да прикрие свои съмнителни сделки с общински имоти. В по-късен етап Стоичков отвори пианобар в Барселона, а съдружник му стана най-успелият ни мениджър Лъчезар Танев.

От какво започна да печели много пари Стоичков четете в хартиеното издание на "168 часа".