Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Европа, САЩ и Пентагона вече няколко години финансират проекти, които трябва да разгадаят тайните на човешкия мозък и да създадат изкуствен интелект. От тази година и основателят на фейсбук се включва в надпреварата. Залогът е огромен. Който успее, със сигурност ще генерира милиарди. Да не говорим за пробива в науката и технологиите, които ще преобърнат целия свят. Свят с мислещи компютри, мобилни телефони, библиотека с всички човешки знания, инсталирана в гигантски компютърен мозък, мислещи оръжия и др.

Какво представлява европейския проект? Учените правят свръхтънки дисекции на истински човешки мозък. Всяка дисекция представлява тънък лист и съдържа част от невронната мрежа. Специални машини я прочитат, въвеждат я в компютъра и той създава прецизен

триизмерен цифров анатомичен

модел на мозъка,

който вече е готов.

Паралелно с това учените Маркус Дишман и Абигейл Морисън от Института по неврология и медицина в Юлих успешно моделираха на японския суперкомпютър K machine анатомичната невронна мрежа на зрителния център на плъх. Колосално начинание, защото тя се състои от 1,73 милиарда нервни клетки, свързани помежду си с 10,4 трилиона синапса. Този прецизен триизмерен модел бе качен на машината и трябваше да имитира дейността на истинския миши мозък.

Каква бе изненадата на световната научна общност, когато се оказа, че мощната машина работи по-бавно от него. За секунда окото на плъха сканира огромна по обем информация с висока разделителна способност, мозъкът я обработва и

взема светкавично

решение как да реагира

За части от секундата данните летят, пренасяни от трилионите синапси до над 1 милиард клетки.

Оказа се, че за да се постигне точна имитация на този процес на ниво нервни клетки, синапси и дендрити, този цифров модел трябва да се вгради в суперкомпютър с нова архитектура. Тя трябва да позволява едновременно да се обработват няколкостотин милиона потока данни и да се моделират няколко десетки милиарда взаимодействия синапси - неврон - синапси и разклонени връзки с хиляди съседни неврона.

В европейската организация PRACE и учените от проекта "Човешки мозък" смятат, че това може да стане с прототипа на българския суперкомпютър.

САЩ не останаха по-назад. През 2013 г. президентът Барак Обама обяви старта на алтернативен проект „Мозък". Според декларацията на Белия дом целта е изследователите да разберат “как отделните мозъчни клетки и сложните нервни окончания взаимодействат със скоростта на мисълта". Според документа трябва да се установи и

“как мозъкът запомня, обработва, използва, складира и изтрива

големи количества информация".

В проекта участват националните здравни институти на САЩ, Националната научна фондация и изследователската агенция на Пентагона - Defense Advanced Research Projects Agency. Дали военните участват от любов към науката или за да разберат как могат да създадат мислещи оръжия, тепърва ще се разбере.

Освен над 100-те млн. долара, които Белият дом заделя годишно, още 100 млн. долара бяха осигурени от частни институти и организации в края на 2015 г.

В надпреварата се включи и основателят на фейсбук Марк Зукърбърг. Той амбициозно обяви, че целта му за 2016 година е да създаде изкуствен интелект. Като начало машината трябва да се научи да взема решения в дома му, а след това да му помага в управлението на бизнеса и фондациите.

Защо Европа, САЩ, Пентагона, Марк Зукърбърг толкова много искат да разгадаят тайните на човешкия мозък? Защото симбиозата между суперкомпютър и цифров модел на човешкия мозък ще реагира на мисли, мимики, ще наблюдава, ще събира и обработва информация, ще отговаря на въпроси, ще решава сложни задачи и какво ли още не. Може само да се гадае как тези мислещи машини ще променят света.

Защо виртуалният робот ще може да кара автомобил и какво още ще прави, четете в хартиеното издание