Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Част от холивудските звезди са готови да бойкотират 88-ата церемония по връчването на престижното отличие. Втора поредна година няма чернокожи сред номинираните

На холивудските звезди не им стига да са богати и известни, стана ясно след обявяването на номинациите за “Оскар”. Голяма част от тях са привлечени от бленуваната статуетка като обезумели амгълчовци към най-скъпоценното за тях.

Някои дори набързо се обявиха за жертви на дискриминация и расизъм от страна на академията. Дали обидата им е реална, или искат да си извоюват гарантирано място сред фаворитите оттук насетне?!

Вече дори започна да се готви бойкот на 88-ата церемония по връчването на наградите, защото за втора поредна година в надпреварата липсват чернокожи.

Недоволните застават зад протестния хаштаг #Oscarssowhite (оскарите са толкова бели) и обвиняват членовете на академията, които са предимно възрастни бели мъже. Списъкът с хората, които решават кой ще спечели, всъщност е секретен, но през 2012 г. разследване на “Лос Анджелис таймс” разкрива, че е съставен от 94% бели, 77% мъже и на средна възраст 62 години.

Шерил Буун Айзъкс, президентът на Американската филмова академия, обяви, че официалните претенденти за статуетката безспорно са заслужили номинациите си, но е разочарована от пренебрежението към изпълненията на афроамериканците и хората от други раси. Най-разпалената бунтарка е съпругата на Уил Смит, актрисата и продуцент Джейда Пинкет Смит.

“На оскарите... тъмнокожите хора често сме добре дошли да раздаваме награди и да забавляваме, но рядко получаваме признание за артистичните си постижения - написа Пинкет Смит в профила си във фейсбук. - Не трябва ли тъмнокожите да се въздържат от участие в церемонията? Хората може да се отнасят с нас само по начина, по който позволим”, споделя тя.

Горкият тъмнокож комик Крис Рок, който ще води церемонията, неговите хора ще му съсипят вечерта.

Та този прочувствен призив на Смит е твърде пресилен сякаш. Как да гледа човек на тези искания - като на ултиматум към белите задължително да включват поне трима-четирима с различен цвят на кожата, за да избягат от клеймото расисти? 

Ами азиатците, ами гейовете, ами евреите

или червенокосите?!

Те не се ли чувстват дискриминирани?! Всеки индивид държи на своята различност и иска равенство. Чернокожите обаче отдавна не са нито роби, нито отстъпват по възможности на другите хора по земната шир, но защо още не могат да губят с достойнство наравно с белите? Не опира ли всичко до личните качества на човека?

Не трябва ли, щом става въпрос за изкуство, талантът да диктува правилата, а не цветът на кожата? От съжаление, страх и солидарност ли трябва да се раздават статуетки, или заради постигнатите резултати. Излиза, че чернокожите

искат допълнителни привилегии. Да се

прокара закон в Холивуд задължително за всяка награда да се съревновават по един актьор, режисьор, сценарист и т.н. по възможност от всяка раса. Иначе обществен линч за белите. Този комплекс на афроамериканците започва да дотяга и сякаш някои от тях изпитват огромна необходимост да бъдат дискриминирани. И все търсят под вола теле.

Да, факт е, че за последно чернокожи артисти фигурираха сред номинираните за наградата през 2013 г. В екипа на “Крийд” пък Силвестър Сталоун от всички най-лесно би могъл да изгори на слънце и само той беше номиниран за “Оскар”, докато тъмнокожите му колеги - режисьорът Райън Куглър и звездата на филма Майкъл Б. Джордан, не попаднаха в списъка на претендентите. Идрис Елба и Уил Смит, човекът с ядосаната съпруга, също останаха извън съревнованието, а блеснаха с изключително силни роли през изминалата година. Надали обаче съществува умишлено и целенасочено игнориране на афроамериканци от съревнованието. Просто няма как всички да бъдат номинирани, няма как всички да вземат награди. Предстои ужасяващо труден избор за журито, и то най-вече в категорията за главна мъжка роля.

Ето как на фона на млечнобялата си кожа, руси коси и сини очи Леонардо ди Каприо шест години поред остава капо. Нонстоп бива номиниран и въпреки блестящата си кариера и безспорни качества “бялото жури” пренебрегва и него. Та той е обект на неизчерпаем, но пък здравословен присмех и хумористични закачки от страна на всичките си фенове и почитатели на седмото изкуство. И не се е оплакал нито веднъж, не е мрънкал, обвинявал в корупция журито, победителите - във връзкарство, и повечето си колеги - в завист и омраза спрямо него.

Може би всеки артист в Холивуд трябва

да взема уроци

по достойнство и

стоицизъм от този титан,

който мълчаливо продължава да прави силни роли пред камерата и да впечатлява с уменията си. За какво са му “Оскар” и признание, след като за всички той отдавна е Властелинът на киното.

Нищо чудно обаче и тази година да падне отново, макар със “Завръщането” на Иняриту да е фаворит, защото и конкурентите му са страхотни. И по-точно конкурентът му Еди Редмейн е убийствен. Той е безпощадно брилянтен в ролята на датския художник Ейнар Вегенер, който постепенно открива истинската си същност и се превръща в Лили Елбе, за да загине по пътя към себе си в “Момичето от Дания”. Феноменален артист! Единственото, което не благоприятства за награждаването с “Оскар” на английския актьор, е, че той вече грабна статуетката миналата година за ролята на Стивън Хокинг.

Ако получи втора, завистниците в Холивуд сигурно ще го разкъсат, а журито ще го издирят и избесят до последния човек. Но Редмейн просто е орисан да спира дъха на публиката и критиката.

Изобщо тази година претендентите са наистина силни, но кой ще си вземе своето? Този така лъскав, безценен, 3,85-килограмов и 34 сантиметра висок модел на мъж с меч, който особено много прилича на някой си чичо Оскар.