Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иванка Янакиева е първата ни филмова актриса с международна известност. Безстрашна ездачка и талантлива певица и писателка под псевдонима Iwa Wanja, тя не само завладява филмовата къща "Уфа" в германската столица, а с хубавата си външност дори печели конкурса "Мис Берлин".

Интересният й живот бе описан преди няколко години от писателката Юлиана Вегенер в книгата "Ива Ваня, или Сладоледената фея".

Всъщност родената през 1905 г. в Карнобат нашенка се превръща в кинозвезда още по времето на нямото кино. Любовта й към филмите се зародила от прожекциите в кинотеатър "Одеон" в София. Въпреки че по това време не било благовъзпитано сама ученичка да ходи по такива места, тя е там всеки ден. През 1922 г.,

едва седемнайсетгодишна,

тя решила да стане

филмова артистка

За целта искала да отиде в Берлин, който в онези години вече се оформял като културна столица на Европа.

Споделила плановете само с майка си, която дала всичките си спестявания за рискованото начинание на чедото си. Малко след това без виза и лична карта и със стотина долара се качила от Централна гара на влака за Германия.

Ваня трябвало да прави какво ли не, за да си плаща курсовете по танци и уроците по немски. В Берлин отначало започнала работа в различни заведения. Все пак се одближила до културния елит, тъй като по това време в "Романското кафене", в което мие чинии, се събирали личности като Бертолт Брехт, Макс Райнхард, Андре Жид, Владимир Набоков.

Заваляват и неприлични предложения, но за разлика от други чужденки Иванка не изоставила амбициите си за сериозна кариера. Едва понаучила немски, тя отишла на среща с Паул Лени, директор на един от големите кинотеатри в Берлин - "Гондел".

На развален немски нашенката

помолила да дадат

роля в някой филм

Явно очарован от външността , Лени й дал адресите на няколко известни режисьори в комплект с визитката си вместо препоръка.

Бъдещата звезда цели месеци тропа по вратите на студиата и подава “магическата” картичка. Харесал я известният режисьор Робърт Вине. Той и дава ролята на наивна 16-годишна девойка във филма си "Имах един приятел". Лентата излиза на екран през 1924 г., а неин партньор е Карл де Фогт, суперзвезда по онова време.

Логично след това участие успехите следват един след друг Българката променя трудно произносимото Иванка Янакиева на Ива Ваня и от бедна емигрантка се превръща в тачена актриса. А не след дълго вече я определят като новата дива на немското кино.

Започва да работи и за прочутия режисьор Хари Лидке. Ива Ваня се снима в 22 неми филма, някои от които са на именития германски кинотворец. Нашата актриса е и една от малкото, които, след като са станали популярни в немите, успяват да се наложат успешно и в тонфилмите. Пак в творба на Лидке през 1930 г. е и дебютът в "говорящото" кино - "Целомъдреният Йозеф". Някои от филмите, в които участва, са показвани и в България - "Дворцов концерт", "Той ли беше на третия етаж", "Отпуска срещу честна дума". В тях Ива не само играе, но и пее. Не остава незабелязана и хубавата външност на българката. Така в далечната 1930 г. Ива участва и в конкурс за красота. Тогава в "Берлинер цайтунг" излиза голямо заглавие "Най-красивата берлинчанка е българката Ива Ваня. Тя печели луксозен "Мерцедес - Бенц" кабриолет".

Строгият патриархален морал, в който била възпитавана у нас, обаче не попречил на Ваня смело да се съблича пред обектива. На някоя от актовите снимки я сравняват с Венера Милоска.