Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДНК чипове за рак създадени в Пловдив

Апарат определя с колко вода са "кръщавани" ракия, вино, мляко

ДНК чипове за откриване на тумори в ранен стадий, на наследствени заболявания и вродени малформации са разработени в Технологичния център на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Те бяха представени на конференция за първата годишнина на научното звено.
В центъра е създаден и лазерен апарат, който определя с колко вода са били “кръщавани” твърдият алкохол, виното, млякото и други напитки и храни.
“Само за минута може да се установи дали в хранителните продукти е добавена повече вода от необходимото. Това става чрез определяне на показателя на пречупването на светлината във веществото”, обясни асистент Иван Бодуров.
В центъра са направени и ядливи опаковки на плодовете и зеленчуците, които удължават срока им на годност с няколко дни.
“Те са от биополимери - пектин, прополис и алгинат, обогатен с масло от гроздово семе. Имат добър ефект върху микрофлората на стомаха”, каза проф. Теменужка Йовчева от Физическия факултет.

Видео

Коментари