Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Отминаващото време и колко ни остава още на тази земя е единствената тема, която най-много интересува хората. Смятам, че човек може да гледа към бъдещето независимо от възрастта си.
Това е условието, за да останеш вечно млад. Бъдещето ни дава свобода, а свободата ни дава усещане за младост", споделя италианският киномайстор Паоло Сорентино.
Носителят на "Оскар" за чуждоезичен филм ("Великата красота") признава, че със своята последна лента се опитва да преодолее собствените си страхове от старостта. Филмът е посветен на тик-такащия часовник, безпощадно отброяващ миговете дори пред вечния дух на твореца.
"Младост" (Youth) е част от програмата на филмовия фестивал "Киномания 2015" и ще бъде прожектиран на 21 ноември в Зала 1 на Националния дворец на културата.
Кинотворбата на Сорентино разказва за младостта, която никога не си отива съвсем
и продължава да се крие в остаряващите тела. За душата, която няма възраст, и неумиращата дарба на вечния порив към създаване на изкуството.
Изплашени от забрава, която ги дебне от всеки ъгъл, и красотата на идните поколения двама приятели намират разтуха в любимия си луксозен СПА център в Швейцарските Алпи. Там те се отдават на сладки спомени за отминалото време и събират смелост да помечтаят отново за своето бъдеще. Единият е прочут диригент, а другият заслужил режисьор. В ролите на артиста-музикант Фред и артиста-кинодеец Мик
се изявяват колосите Майкъл Кейн и Харви Кайтел. И двамата се инатят да погледнат към часовника и да признаят пред себе си, че времето не ги е пожалило.
Героят на Кейн отказва да изпълни една от своите най-известни симфонии на концерт по случай рождения ден на принц Филип, а персонажът на Кайтел все още не може да скъса с киното, като страстно опитва да завърши сценария на последния си и най-важен филм с групата от млади ентусиасти.
Към компанията на Фред и Мик в санаториума се присъединява и самовглъбеният популярен холивудски актьор Бойл (Пол Дано). Той старателно се подготвя за предстояща важна роля и се измъчва заради факта, че всички го познават само с едно негово изпълнение. В СПА центъра също гостува и мъж, който е двойник на Марадона. Този герой се придвижва с помощта на бастун, но изведнъж в него се отключват неподозирани способности и той започва да играе с тенис топка, като я изритва като истински футболен колос по време на решаващ мач на терена.
През цялото време диригентът Фред опитва да си спомни един анекдот, който му е разказала английската кралица по време на някакъв прием преди години. Той дори оправдава отказа си да отговаря за музикалния фон на рождения ден на принца с довода, че Елизабет II никога не е била ентусиазирана по какъвто и да било повод. Самият Майкъл Кейн се е срещал с кралицата, която по негово мнение е много мила, приятелски настроена, но не и приказлива.
"Когато ми присъди рицарско звание, ми каза: "Имам чувството, че от много дълго време се занимавате с професионалните си обязаности." Бях готов да и отвърна: "Както и Вие.", но си помислих: "Дръж си устата затворена, Майкъл,
или ще изгубиш и рицарското звание, и главата си. После я срещнах отново на една официална вечеря. Тя попита дали имам някакви шеги, с които да я разсмея, а аз й отговорих: "Да, но нито една, която да имам право да Ви разкажа." Тя има чувство за хумор.", признава носителят на две награди "Оскар".
В лентата на Сорентино накрая Фред намира вдъхновението и желанието да дирижира отново, впечатлен от мелодията на чановете на швейцарските крави.
На големия екран актьорът няма как да остане с дрехи, когато режисьорът не може да се стърпи да не съпостави красотата на младите тела с повяхналата външност на старите. Затова и изисканата голота пред камерата не липсва.
"Не съм се притеснявал, че на 82 години трябва да се снимам без дрехи. Това е единственото тяло, което имам и нямам намерение да се кандидатирам с него за "Мистър Вселена". Всички имаме външност, която остарява. Алтернативата на това да играеш старци, е да си в ролята на мъртвец. "Младост" описва много добре този аспект на старостта. Двама възрастни господа трябва да гледат свежите черупки на поколенията след тях. Съзерцаваш онова, което си изгубил. Трябва да призная, че този образ ме разплаква", обяснява британският актьор.
За неговия колега Харви Кайтел този филм е като велик роман, опитващ се да покаже безкрайно многото елементи, от които е изтъкан животът.
"Както и при митовете, това е кино по-скоро за метафоричното, а не за буквалното пътешествие на човек. За това, че е необходимо да напуснеш дома си, за да откриеш радостите и трудностите на живота. Радвам се, че най-сетне играх заедно с Майкъл. Някога мечтаех да бъда толкова добър, колкото е той. Наистина, получи се така, все едно сме се познавали цял живот. Разбираме се от половин дума", споделя Кайтел.
Относно темата за изкуството 76-годишната звезда не може да отрече, че да се посветиш на него, означава да се обречеш и на тежка съдба.
"Ако в теб гори огънят на страстта, породена от някакъв талант, трябва постоянно да хвърляш в него дърва и да не му позволяваш да угасне", сигурен е актьорът.
Безспорно гениалният режисьор Паоло Сорентино поддържа внимателно своята камина. Той за пореден път показа, че вечните теми за безпощадността на времето и неподозираните способности на духа, разминаването между физическия и духовния лик винаги силно вълнуват ума му. Сорентино не се задоволява само със заснемането на филмовата продукция "Младост", а и създава кинематографичен роман по историята. Писмената му творба придава по-изчерпателен рисунък на неговите герои, техните мисли, емоции и човешки качества. Техните страхове и техните дръзки възможности. Страниците изобилстват от лиризъм, ирония, носталгия и оптимизъм за бъдещето, което се полага и на старостта. За сключването на мир между поколенията. И най-важното - за навика да се твори дори във времена на забрава.
В филма участват още Рейчъл Уайз, Джейн Фонда и румънският модел Мадалина Женеа като Мис Вселена.