Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Казионните европейски социалисти поздравиха СИРИЗА за изборната победа с половин уста - с другата половина пак я наругаха, че прави коалиция с "Независимите гърци".
„За втори път питам Ципрас, защо продължават да се коалират със странната крайнодясна партия , - каза по радиото Мартин Шулц, председател на европарламента и германски социалдемократ. - Той още не ми е дал отговор!"
А самият Шулц дал ли е отговор защо съвсем неотдавна
германските соцдемократи бяха в "широка коалиция"
с десницата и носеха
чантата на Меркел?
При това в много сервилна поза. В резултат ГСДП напълно се обезличи, провали се на последните избори и не дава никакви изгледи за подем.
За разлика от ГСДП в Германия, СИРИЗА в Гърция е господар. Тя даде съвсем незначителна власт на "Независимите гърци". И на последните избори затвърди позициите си, докато техните партньори се сринаха и едва минаха бариерата.
Сергей Станишев също се скара от името на ПЕС:
"Съжаляваме за решението на Алексис Ципрас да поднови коалицията с крайнодесните Независими гърци - каза той. - Имаше реална възможност за формиране на стабилно правителство чрез обединение на всички прогресивни сили в Гърция, но за съжаление тя беше пренебрегната."
Но всички помним, че
тъкмо Станишев направи серия от съюзи с неолибералната партия ДПС,
която отгоре на всичко не е и особено патриотична. И на това отгоре зае подчинена поза. В резултат БСП напълно се обезличи, загуби серия от избори и на Станишев му се наложи да бяга в Брюксел. В момента БСП е като изоставена метреса. Така че и Шулц, и Станишев би трябвало да потапят очи от срам, когато чуят думата "коалиция".
И вместо да дават акъл на Ципрас, да го помолят да им предаде няколко урока по успешно коалиране. Защото Ципрас може да не е истински ляв, но че владее политическите игри, вече стана безпощадно ясно.
Ако Ципрас направи широката коалиция, за която пледира Станишев, това е равносилно на самоубийство. Представете си, че покани в правителството дясната "Нова демокрация", старата левица ПАСОК и еврослагаческата "То Потами". Започва безкраен и шумен пазарлък за министерски, зам.- министерски и прочие постове. Накрая ще трябва да им даде поне половината. След което правителството няма да е правителство, а арабски сук. До два-три месеца позорно ще рухне.
И без това правителството на СИРИЗА е изправено пред мисия невъзможна
Дори експертите на МВФ признават, че последният меморандум на Тройката е неизпълним. Предишните меморандуми свиха гръцката икономика с 30 на сто, а жизненото равнище на гърците наполовина. Почти цялата младеж е безработна.
Започна вълна от протести, които сринаха старите партии и докараха СИРИЗА на власт. Сега същата тази СИРИЗА ще трябва още повече да срине жизненото равнище, да уволни чиновници, да намали пенсии и на това отгоре да разпродаде Гърция на чужди компании. Новата вълна от протести и бунтове е неизбежна. Не знам как смята Ципрас да се справи, но явно ще трябва да е много хитър и ловък, да прави чудеса. Ще му се наложи да лавира, да увърта и да прави скрити ходове. Е, как да приеме в кабинета си още три партии, които ще са опозиция на всеки негов ход и
веднага ще донасят всяко тайно намерение на Тройката?
С други думи Станишев и Шулц са недоволни, че Ципрас прави правителство, с което има някакви шансове да оцелее и да спаси партията си.

Защо евросоциалистите дори приветстват вълната от бежанци с отворени обятия, четете в целия анализ в хартиеното издание на "168 часа".