Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Животът в наши дни е такъв, че нямаш много време да чакаш резултати след 15 години”, смята известният музикант и композитор Горан Брегович.

Тази негова философия - да залага на вече печеливши и изпитани формули за успех, превърна 65-годишния творец в първия балкански изпълнител, получил сурово наказание за плагиатство. Каква е равносметката за Брега обаче? След десетгодишно съдебно дело той беше осъден да заплати 1 млн. евро на 76-годишния френски музикант Енрико Масиас за кражбата на негова композиция, използвана за музикална тема от филма "Аризонска мечта" на режисьора Емир Кустурица.

Настоящият резултат под формата на присъда, както би казал самият Брегович, идва твърде късно Откакто балканската звезда създава саундтрака към първата англоезична лента на Кустурица, от 1993 г. насам той печели само от продажби на песните близо 7 милиона евро. Написаните от него произведения за лентата са изпълнявани от британската пънк легенда Иги Поп и донасят световна слава на Брега.

Така днес простите сметки показват колко смешна е неговата сегашна загуба в сравнение с общата тежест на печалбата, която си осигурява с музикалното оформление на "Аризонска мечта".

Самият Емир Кустурица признава, че отдавна е отворил очи за начина, по който се вдъхновява сръбският му партньор.

"Брега е един обикновен и много опитен крадец. Стана ми ясно как действа в момента, в който ми се обади Иги Поп и ме попита как точно става така, че участва във вече съществуваща музика, която е открадната и подписана от друг автор", обяснява босненският режисьор.

Кустурица отдавна е прекратил всякаква връзка с Горан Брегович след многократни спорове помежду им, провокирани от финансови неразбирателства според мнозина.

Двамата се познават от ученици и успяват да сформират отличен тандем в началото на своята “професионална връзка”

След като сараевският композитор написва музиката за филма на Кустурица "Циганско време", те започват заедно да жънат успех със следващите си проекти - "Аризонска мечта" и филма "Ъндърграунд". Песента за последната продукция обаче става причина близките приятели да кръстосат шпаги, да се разплатят и да се отчуждят един от друг. Режисьорът на "Черна котка, бял котарак" плаща 1 млн. марки обезщетение на Брега, за да може да продължи снимките на "Ъндърграунд", и след това с изпълнителя не си продумват повече. Интересна подробност е как филмът, който разваля отношенията на тандема, разказва за двама близки приятели, които са си кумове един на друг и все пак изпадат в бурен конфликт.

Кои свои хитове Горан Брегович плагиатства от световни звезди четете в новия брой на в. "168 часа".