Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-актуалният морски виц гласи следното:
- Къде бяхте на море?
- В Лозенец. Насрахме се от кеф!
- Да, бе, вярно, казаха по новините!
Актуално, но всъщност колко да е актуално? Ние това за Лозенец си го знаем от години. Откакто тоалетните там бяха за 3000 души, а в строителния бум се мултиплицираха за 10 000, които се изсипват там през август главно от София, и като се разхождаш по главната улица на селото, имаш чувството, че си на пешеходния участък на “Витошка”.
Така населението през летния сезон скача тройно, пречиствателната станция, строена преди 30 г., “се задъхва и задавя” и повръща през една тръба в морето отработените закуска, обяд и вечеря на туристите.
Там пък, за да се затвори напълно този природен кръговрат, така рециклираната храна влиза в пълен контакт с летовниците - разбирай, влиза им в устата. И после от поликлиниката идва диагнозата за познатия летен вирус с повръщане и разстройство.
Всъщност лекарите, които единствени говорят открито за тази екоособеност, признават, че съдържанието на морската вода е така обилно наторено не само в Лозенец, но и в Китен, Синеморец, Приморско, както и в самото Царево. За Созопол да не говорим. И, разбира се, на много места и по Северното Черноморие.
Всичко това е ясно и просто. Само едно не се разбира - защо чак когато бе затворен плажът в Лозенец, кметицата се затича да проектира нова пречиствателна станция, за да може туристите да не правят още по-богати фармацевтичните компании?
В последните дни обаче се оказа, че фекалният проблем не е само черноморски, а национален и дори световен.
Първо от Видин дойде новината за мъж, който влязъл за 10-ина минути да поплува в реката и излязъл на сушата почти глух. Оказало се, че за краткия си престой под вода е натрупал половин дузина опасни инфекции в ушите си, които са засегнали фатално тъпанчето му и е загубил от раз 30 процента от слуха си.
 И във Видин канализацията се излива от десетилетия в Дунава, който отдавна вече е само тих и в никакъв случай бял. Съвсем естествено, и тук градската управа се прави, че нищо не се случва. Местната РИОСВ пази в пълна тайна изследванията на водата, а кметът няма и грам усещане за вина, защото бил забранил плажуването и плуването в реката. Нищо, че въпреки това градският плаж през лятото е населен почти като този в Слънчев бряг.
За Дунава обаче замърсяването е обяснимо - там се изливат канализации и химически и всевъзможни отпадъци от цяла Европа.
Но как да преглътнем новината, че заради разлив на фекалии е затворен най-известният плаж на Хаваите - Уайкики?! Ето това е истински екошок. Там за разлика от Лозенец си имат голяма пречиствателна станция, но обилните дъждове объркали работата и сега се налага да бъде отменен традиционен воден турнир, в който в 22 дисциплини се борят цели 3000 души - ама точно колкото е капацитетът за пречистване на нашия Лозенец.
Значи, ако морето ни беше чисто и изселим за една седмица местното население и гостите от София, Лозенец можеше да поеме домакинството на този международен спортен турнир и да спаси рязко туристическия сезон като компенсация за избягалите руснаци и непристигналите китайски и индийски летовници.
Министър Ангелкова така щеше да има истинска позитивна новина, а не да се чуди какви сензационни разкрития да прави - като това, че сезонът бил добър през юли и август.
Истински лошата новина обаче идва в последния момент традиционно от Слънчев бряг. Оказва се, че данъчни и митнически служители са иззели оттам цели 800 литра твърд алкохол без бандерол. От него - над 100 литра неизвестна течност с мирис на спирт и почти 300 литра специалитет в бутилки с надпис “Водка, мента и джин”.
Универсална 40-градусова анестезия, която в големи количества е единственият шанс за летовниците по нашето Черноморие да избегнат “така характерния летен вирус”.