Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Човек, ако се зачете в новините от последната седмица, остава с впечатлението, че всичко в нашата страна се случва наопаки.
Ето, Бойко Борисов се е заел да разбива пореден картел - този път с горивата. Защото, след като преди дни разбрахме, че дизелът у нас е най-скъп в Европа, сега стана ясно, че е и най-некачествен.
И Комисията за защита на конкуренцията трябва да разследва има ли тайни договорки между производители и търговци. То е ясно, че има. Защото петролът поевтиня брутално през последната година, но цените на бензиностанциите едва помръдват надолу.
И, разбира се, от дълги години у нас при спад на международните борси цените на дребно се коригират след месец, а при увеличение - още на следващата сутрин. Измама има и тя е огромна. Но ако беше само с цените на бензина и дизела, нямаше и да усетим, че има проблем.
 Изглежда обаче, че картелите у нас са във всяка сфера. А ако наистина прегледаме новините от последните дни, ще видим, че най-актуален е картелът на безвластието и безконтрола.
Само ще цитирам някои акценти от последните 48 часа: мъж, който е под домашен арест и с 3 европейски заповеди за арест, открадва в София две коли. В Пловдив в същото време 24-годишен шофьор убива пешеходец на зебра, но полицията не само не го задържа, но и въобще не се занимава да търси свидетели на фаталния инцидент.
Оттук нали вече виждате в бъдещето - след 2-3 години почернените роднини чуват УневиновенФ в съдебната зала и започваме да се чудим и вайкаме кой пак не си свърши работата...
 Но и това не е всичко: вдовицата на Косьо Самоковеца - най-големия контрабандист, който всъщност си е един най-обикновен селски тарикат, но в подходяща държава, вместо да се раздели с всичките му богатства, спечелени с кражба от всички нас, не само че успява да запази имотите и парите, но и осъжда България в Европейския съд по правата на човека.
 Оказва се, че някакви интелектуално немощни, но щедро платени на трудов договор чиновници са й конфискували имотите по вече отменен закон. И, естествено, сега сигурно още са си на работа и никой няма и да им търси нито отговорност, нито глоба за щетите, които не спират да нанасят.
Новините на абсурда обаче продължават: 24 процента от бездомните по улиците в България са висшисти с дълъг трудов стаж, а 76 процента от собствениците на суперскъпи лимузини, които НАП сега започва да проверява, са крадци на ДДС и посредници в схеми с държавата.
Ето и малко абсурди на дребно: шофьор е сниман от очевидци да кара в насрещното платно на магистрала УТракияФ. В двудневна операция на Пътна полиция в цялата страна са хванати 178 души, пияни зад волана. Това означава, че на всеки 16 минути за тези 48 часа е залавян по един. А почти половината от тях са били с над 1,2 промила, което значи неадекватни - потенциални убийци.
 Същата тази проверка разкрива и цели 164-ма души без книжки, които шофират. Те може да се окажат по-опасни и от пияниците зад волана, но напоследък са повече от гратисчиите в градския транспорт. Днес просто излизат да убиват на пътя, а утре може и нещо с повече адреналин, защото добре знаят, че нищо не може да им се случи.
Има един стар приятел на КАТ - Георги, на 32 години, с отнета книжка в далечната 2001 г., който оттогава не е спрял да кара, въпреки че има над 160 акта за повече от 50 хиляди лева.
Точно като брата на големия футболист Димитър Бербатов, когото благоевградската полиция се скъса да хваща с дрога и без книжка зад волана, но и той вече дълги години се подиграва свободен на правосъдието.
 Е, как да разберат всички тези хора, че това, което правят, е забранено, ако не ги заболи? Няма как! А щом не разбират от глоби, може би затворът ще свърши добра работа.
Включително и за шофьорите без книжки, защото те вече се превръщат в по-смъртоносен проблем на пътя от алкохола. Но най-страшното при тях не са толкова последствията, които предизвикват.
Те са още един твърде масов символ на безвластието, на липсата на какъвто и да било респект от държавата.