Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Бъди садист към героите си. Без значение колко мили и невинни са те - прави така, че да им се случват ужасни неща. Ако искаш да разпръскваш любов по целия свят и всеки да те хареса - историята ти ще куца", съветва в свой наръчник за добро писане американският романист и сатирик Кърт Вонегът.
По всичко личи, че същите писателски принципи следва и авторът на култовата фентъзи поредица "Песен за огън и лед" Джордж Р.Р. Мартин, по която е създаден хитовият сериал на HBO "Игра на тронове".
Продуцентите и сценаристите на тв сагата следват безпощадността от страниците на Мартин и без жал измъчват и убиват основни и любими персонажи на малкия екран. Почитателите на продукцията криво-ляво преглътнаха кървавата сватба в трети сезон, но смъртта на Джон Сноу във финала на последния пети сезон
вбеси, отчая, разплака и разочарава горчиво милиони фенове по света
Всички трескаво продължават да питат наистина ли е мъртъв Лорд-командирът на Нощната стража и отговорът е категорично "да".
Изпълнителните продуценти и главни сценаристи Дейвид Бениоф и Ди Би Уайс констатираха часа на смъртта му, а актьорът Кит Харингтън също потвърди кончината на своя герой и че той няма да се завърне в новата шеста партида от епизоди, които ще бъдат излъчени през април 2016 г.
Къдрокосият симпатяга може и да не е излъгал, защото е силно вероятно персонажът му да възкръсне, но в евентуален седми и последен сезон.
Самият Джордж Мартин още работи по последната си книга "Ветровете на зимата", която най-вероятно ще бъде готова до края на 2015 г. Още това лято обаче камерата на тв продукцията ще заработи трескаво, а писателят не е консултирал директно изработването на сценария, отделяйки повече време да завърши своя роман.
Продуцентите не могат да забавят работата по сериала обаче и вече движат историята само
с помощта на насочващи бележки от Мартин,
за да се стигне в крайна сметка до един и същи финал дори с известни разминавания.
Така на пръв поглед евентуалното възкресение на Джон Сноу остава с голяма въпросителна, защото все още го няма написано черно на бяло за читателите. И все пак запалените почитатели на фентъзи драмата откриват поне три сигурни начина, чрез които както писателят, така и Дейвид Бениоф и Ди Би Уайс могат да го върнат по най-ефектния начин отново в историята, и то така, че да я доведат до грандиозен завършек. Основанията за съживяването на героя се опират на редица закодирани тайни знаци в редовете на "Песен за огън и лед".
"Това е мрачна ситуация за копелето на Едард "Нед" Старк, но
ако мислите, че това е неговият край, значи "не знаете нищо за Джон Сноу"
Защо ще се върне в шести сезон ли? Защото е негова съдба", пише Джош Уиглър в свои подробни размишления в Мtv news.
По негови думи Лорд-командирът е орисан да бъде големият герой и ще стане такъв, като със своята смърт сбъдне пророчество на 5 хиляди години, описано в книгите. Това е една от най-вероятните теории за задължителното му присъствие в по-нататъшния сюжет. "Когато червената звезда кърви и събира тъмнина, Азор Ахай ще се роди отново сред дим и сол, за да събуди дракони от камък", гласи знамението.
В историята на хартия Ахай е легендарен герой на Вестерос, който е спасил човечеството от Белите бродници при преднишната зима и тъмни времена. За своя подвиг е платил жестока цена, като е загубил любимата жена.
Червената жрица Мелисанда (Карис ван Хоутънвярва) е вярвала погрешно, че всъщност Станис (Стивън Дилей) е мъжът, който
ще изпълни пророчеството и в него ще се прероди Ахай Разгромът на кандидат- краля обаче ясно показа, че не той е избраният. Обстоятелствата около смъртта на Джон пък могат да бъдат тълкувани като буквално сбъдване на знамението. По най-бруталния начин героят на Харингтън стана жертва на предателство, като беше примамен и намушкан от заклетите си братя на Вала. Всеки от тях му нанася безпощаден удар, а той се сгромолясва бездиханен на белия сняг, който се оцветява с кръвта му. Преди акта на предателството в книгите Джон Сноу сънува, че развърта огнен меч в бой с Бели бродници така, както по принцип го прави Ахай.
"Може да се приеме, че неговите Братя представляват тъмнината, за която се говори в пророчеството. Раните на Сноу пък са описани като "пушене" и символизират дима, а
солта се крие в сълзите, които изплаква най-младият предател
на Лорд-командира", обяснява Уиглър.
Феновете досега силно вярваха, че именно Джон Сноу ще срази Белите бродници и това ще се случи именно ако е орисан да се превърне в легендарния войн от миналото. Тази вероятност може и да не се осъществи, защото все пак досега за пророчеството не е било намеквано по никакъв начин на зрителите и е известно само на читателите.

Кои са останалите любопитни версии за завръщането на героя, четете в новия брой на в. "168 часа"