Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Както е известно, аз горещо подкрепям СИРИЗА в нейната битка да спаси гръцкия суверенитет. Най-малкото защото тя няма никаква вина за дълга. Дългът го натрупа политическата олигархия много преди Ципрас да влезе в политиката и да създаде своята коалиция. И все пак той също има вина.
Ако разхвърляме вината по партии, номер 1 е дясната "Нова демокрация". Огромната част от дълга се натрупа при нейното управление. Преди това той бе в безопасни рамки. Нещо повече, десният премиер Константинос Караманлис управляваше в години на сериозен икономически растеж (2004 - 2009) и би трябвало да не тегли заеми, а обратното - да изплаща заемите и да трупа резерви.
Това се препоръчва и от левите, и от десните икономически теоретици.
Това впрочем направи и България в онези години
Но защо една "дясна" партия ще поддържа силно дефицитен бюджет в години на растеж? Това науката не може да го обясни.
Науката не може, но аз мога - обяснява го човешката лакомия. Когато държавата пуска на пазара облигации, върху обявената лихва се товарят още куп разходи, от които финансовите посредници изплащат комисиони на съответните държавни чиновници. Тези комисиони са на практика неуловими. Но не е тайна, че затова много държави фалират. Видите ли фалирала държава - значи министрите й са мултимилионери.
Ето защо десните политици, които декламират от сутрин до вечер, че държавата не трябва да харчи чуждите пари и да трупа дългове, изведнъж му отпускат края.
Хубавото на гръцкия казус е, че опровергава знаменития лаф на Маргрет Тачър: "Социализмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари." Виждаме, че
чуждите пари свършват
и при капитализма
И като свършат наличните, започва разпродажбата на бъдещето. Тя пък свършва чак тогава, когато вече няма никакво бъдеще. Тук и само тук съм съгласен с Рейгън - няма ляво, няма дясно. Има горе и долу. Когато "долу" не може да контролира изкъсо каквото се върши "горе", накрая политическата олигархия разпродава всичко. Вина има и "лявата" партия ПАСОК при управлението на Константинос Симитис (1996 - 2004). Гръцките социалисти фалшифицираха данните за бюджета, за да може страната да влезе в еврозоната.
То и европейската бюрокрация заслужава 9 тояги на голо. Поне половината от държавите в еврозоната от самото начало не покриваха критериите за общата валута. България много по-строго ги спазва, а не ни пускат дори в чакалнята. Но при Гърция несъответствието бе наистина огромно. Ако в далечната 1999 г. евробюрократите й бяха казали първо да си направи "реформите", днес Гърция можеше да си живее чудесно с драхмата.
Вина има и управлението на ПАСОК при Георгиос Папандреу (2009 - 2011), което извади наяве истинския дълг. То обаче се съгласи на изцяло сбъркани "реформи". Те орязаха доходите на средната класа, бедните и пенсионерите, което предизвика рязко намаляване на потреблението. В резултат брутният вътрешен продукт (БВП) на Гърция се срина с 25%, толкова стана и безработицата.
И дългът мина на стероиди
Онзи катастрофален "спасителен план" бе мотивиран с напълно погрешни макроикономически възгледи, които все още владеят така наречената Тройка. Тя още натрапва провалената неолиберална утопия, макар че вече я отрича на думи. Защо обаче една ужким лява и дори ужким социалистическа партия като ПАСОК я възприе с готовност? Това е загадката. Ако тя се бе опитала да се пазари и да спори още през 2010 г., когато дългът бе около 120% от БВП, вероятно можеше да спаси положението. Да не забравяме, че СИРИЗА взе властта през януари тази година, когато положението бе неспасяемо. Гръцкият дълг вече надхвърля 180% от БВП, който пък се срина с 1/4 в резултат от "спасителния план". Ако се приеме последното предложение на Тройката, ще се срине с още поне 25 на сто. И ще започне тотална разпродажба на цялата държава, докато гърците се превърнат в роби.
Когато накрая останат
само с бедрените
препаски, дългът на
Гърция ще гони американския
И накрая - за какво е виновна СИРИЗА? Очевидно е, че гръцкият дълг е заслуга на политическата олигархия. А тя пък възниква заради политическата система, която лишава населението от реален избор. Виновен е начинът, по който депутатите там се избират - гърците не гласуват за конкретен човек, а за партийна листа, написана от олигархията. Гласуването е задължително, както се канят да го направят и у нас. На това отгоре първата партия получава 50 мандата бонус, което още повече откъсва партийната върхушка от земната повърхност.

Целият анализ четете в новия брой на в."168 часа".