Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Трикратният носител на "Оскар" Джеймс Камерън получава многократни откази за финансирането на научнофантастичния екшън "Терминатор" преди 31 години.
Кой би предположил, че отхвърля проект на създателя на най-касовите продукции в историята на киното "Титаник" и "Аватар"?! Редица студиа изпускат
идея, която години наред ще трупа планини от долари
Камерън не се отказва и след дълга битка най-сетне продуцентското студио Orion Pictures му казва "да", а нискобюджетната лента за хуманоидния робот от бъдещето се превръща в истински хит. За него са похарчени само $6,5 милиона, а приходите възлизат на $38 371 200 само в САЩ и над $78 милиона общо в света. Режисьорът дирижира снимките и на втората част "Терминатор 2: Денят на страшния съд", а оттам насетне предава щафетата.
Днес, 31 години след първия филм, киноманите с нетърпение очакват премиерата на големия екран на петата част "Терминатор: Генезис", режисирана от Алън Тейлър ("Игра на тронове" и "Тор: Светът на мрака").
Продуцентите изобщо не се стискат, а за да оскъпят лентата още повече, залагат на женско присъствие, което вече е покорило света. Пред камерата се изявява звездата от хитовия сериал "Игра на тронове" Емилия Кларк.
Майката на дракони Денерис Таргериен се трансформира
в майката на човека
от бъдещето
Сара Конър, която обаче в този пети филм няма нужда от спасяване. В образа на нейната героиня Сара в първите две части от поредицата влезе актрисата и бивша съпруга на Камерън Линда Хамилтън, която днес е на 58 години.
"Бях страхотна фенка на "Терминатор" като дете. Да играя редом с икона като Арнолд Шварценегер, беше сбъдната мечта за мен", споделя красивата актриса.
За една бройка Кларк можеше да няма удоволствието да си партнира с Шварценегер, който изобщо не е бил фаворит за ролята на Терминатора в първия филм. Той пък можеше да няма звезда на Алеята на славата, ако този филмов образ не го беше изстрелял във висините и не беше останал емблематичен за него.
"От студиото искаха О Джей Симпсън да изиграе ролята и аз буквално трябваше да падна на колене и да моля за Арнолд. След много срещи и уговорки те все пак се съгласиха, но си спомням как шефът на маркетинга ми каза: "Ти не правиш научна фантастика. Това е нискобюджетно филмово начинание, което
ще бъде забравено
една седмица след премиерата си",
обяснява Джеймс Камерън.
Оказва се, че човекът е в грешка.
Бившата звезда на американския футбол О Джей Симпсън пък се разминава със златната роля, но по един или друг начин се сдобива с гръмката слава на реален Терминатор. Скандална и кървава известност се стоварва на главата му десет години след излизането на лентата на Камерън. През 1994 г. се води шумно и продължително дело срещу Симпсън, който е обвинен в жестокото двойно убийство на бившата си жена Никол Браун Смит и невинния очевидец на нейната екзекуция Роналд Голдман. Цели девет месеца 25-има прокурори работят денонощно, за да вкарат актьора в затвора, а 11 адвокати го бранят и накрая печелят. Той е оправдан поради липса на доказателства. Защитата предлага Симпсън да мушне ръка в представената като веществено доказателство ръкавица на убиеца. И се оказва, че ракавицата е твърде малка за ръчището на играча.
Когато през 1985 г. той бил приет в Отбора на славата на Футболна лига на САЩ и благодарил за това на майка си, тя отговорила: "Не вярвах, че ще стане такъв, какъвто е, но той
винаги ми казваше, че
някой ден ще чета за него във вестниците
А дъщеря ми добавяше - в криминалната хроника."
Симпсън се разминава с наказанието за убийствата, но неговата свобода не му принадлежи. От 2008 г. насам той излежава 33-годишна присъда за въоръжен грабеж и отвличане. Живее в затвора Лавлок в Невада.
Друг актьор, нарочен за ролята на Терминатора, е Ланс Хенриксен, а Шварценегер се явил на кастинг за образа на Кайл Рийс. Режисьорът и екипът обаче видели, че точно бившият културист е тяхната звезда и упорито настоявали за него.
"Ако моята по-млада версия се опитваше да направи "Терминатор" днес, тогава този проект на практика щеше да бъде обречен. Защото това не е история, която е описана в книга и има вярна публика. Ти тепърва трябва да печелиш зрители. Идеализма вече го няма. Няма ги дните, в които студиата правеха филми само защото някой е казал: "Аз наистина вярвам в този филм. Хайде да го направим." Стигнали сме до момент, в който още преди да бъде завършен сценарият
от студиото знаят
дали филмът ти
ще направи пари ",
казва Камерън
В "Терминатор: Генезис" героят Джон Конър е в едно антиутопично бъдеще през 2029 г., за което е предупреждавала Сара Конър, и се опитва да предотврати края на света. Той изпраща Кайл Рийс (Джей Кортни) обратно в 1984-та, за да спаси майка му от Терминатора, програмиран да я убие. Всичко обаче се е променило. Тя не е същата, миналото не е такова, каквото е било, а Терминатора е мъртъв.
Премиерата на научнофантастичната лента на големия екран у нас е на 3 юли.