Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

България явно върви към средновековието. Онзи ден Светият синод се обърна с писмо до парламента да забрани йогата и да въведе задължително религиозно учение в държавните училища - едно искане, което напълно отхвърля принципа за разделението на църквата и държавата.
Ако бях парламентарен шеф, щях в отговор да препоръчам на синода да подложи поповете на строга диета, докато заприличат на апостоли. Без тази мярка няма как да се издигне авторитетът на църквата.
Кой вярва на дебели политици и проповедници?
Един поп трябва
да има духовен вид
Скулите му трябва да са изпъкнали, вратът - тънък, а очите - големи и дълбоки, да проникват право в душите на бабичките и младите булки. Като ви погледне поп, все едно ви гледа самият Исус от иконите.
А какво виждаме сега? Не че няма и елегантни попове с ролекси. Но уви, преобладават едни прасета с дебели вратове. На лицето им е написано, че прекаляват с чревоугодието - единия от седемте смъртни гряха, който прави свещеника подвластен на самия Велзевул.
А ние добре знаем, че този грях влече след себе си и другите - похот, леност, гняв, алчност и пр. По-лесно е камила да мине през иглено ухо, отколкото типичният нашенски поп или владика да направи 20 лицеви опори.
Е, когато мирянинът съзре тази бъчвоподобна фигура, дебелия врат и плувналите в мас очички, ще се вдъхнови ли за пост и смирение? Това ли обиталище на греховете ще го напътства да спаси душата си?
Та упражненията по йога могат много да помогнат на наднормените попове. Ако Светият синод не харесва индийските термини, нищо не му пречи да ги замени с нашенски. Защо да не създаде една патриотична, православна йога? Разбира се, тя няма да се назовава йога, а например "Целомъдрени пози" или "Благочестива гимнастика" - или нещо подобно, църквата знае по-добре.
Така че Синодът да поспре с анатемите. Мадона го отнесе, Ванга го отнесе също, но какво й е виновна йогата? Тя учи човека да се концентрира, да мобилизира вътрешните си сили за себеусъвършенстване.
Асаните доказано активизират вътрешните органи и подобряват гъвкавостта на тялото, която от своя страна
прогонва злите духове
Така че вместо да анатемосват йогата, отците трябва да й се отдадат за благото на Светата църква.
Вярно е, че йогата има и духовно учение, но то у нас не се познава от никого. Е, сигурно има десетина изключения. Сама по себе си йогата не е никаква религия, а гимнастически наръчник на будистите.
По същата логика трябва да забраним и китайската гимнастика, шаолинските бойни изкуства, кунг фу, карате, таекуондо и т. н. Всичките тези дисциплини имат религиозни корени, но навсякъде по света се практикуват от християни.
А и да се появят будисти в България, какво толкова? Конституцията гарантира правото на всички вероизповедания. Тази религия е блага и миролюбива, тя учи на толерантност и благородство на душата. За разлика от исляма, който учи на джихад, да се режат главите на всички неверници и влиза в неразрешимо противоречие с модерната демокрация.
Затова много ме учудва, че Светият Синод се опитва да забрани йогата, която е просто система от упражнения по стречинг, а в същото време да накара държавното школо да преподава исляма. Ако едни деца учат Библията, наставлявани от поп, други деца ще зубрят Корана, наставлявани от ходжа.
Коранът и Хадисите, другите свещени мюсюлмански писания, са напълно несъвместими със светските закони - ако се възприемат буквално. А децата възприемат всичко буквално. 100 пъти по-добре е децата да изучават будизма и да практикуват йога.
Ами ако в училищата наистина се изучава религия, но като научна дисциплина -
така, както биха я преподавали Мирча Елиаде, Ричард Докинс и другите авторитети в тази материя? Ако младият човек разбере как и защо възникват митовете и прерастват в религиозни учения, какви когнитивни потребности задоволяват и защо така устойчиво се настаняват в мозъка? Тогава най-недоволен ще бъде тъкмо Светият синод!
Вярно е, че напоследък в обществото се наблюдава голям упадък на морала. Синодът смята, че това се дължи на упадъка на религията по вина на комунистическия режим. Според мен
упадакът на религията
е обективно явление
в цяла Европа, и то много преди Ницше да заяви: "Бог е мъртъв! Ние го убихме!"

Целият анализ четете в новия брой на в. "168 часа"