Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Европейският мегапроект "Човешки мозък" ще е в основата на ново поколение компютри.
Те ще реагират на мисли, мимики, ще наблюдават, ще събират и обработват информация, ще отговарят на въпроси и какво ли още не. Може само да се гадае как
тези мислещи машини ще променят света
"Опитваме да създадем визуални системи в чип, който след това да имитира дейността на мозъка - да разпознава лица, да се ориентира в средата, да следи и да реагира на мимиките като хората", разказва пред "168 часа" Томас Липерт, шеф на Суперкомпютърния център в Юлих, Германия.
В проекта „Човешки мозък" той отговаря за изграждането на компютърната платформа, която картографира милиардите синапсиси, неврони и връзки в мозъка.
В това невероятно научно начинание ще участва и България. Проучването на ума ще става и
с помощта на новия български суперкомпютър, проектиран от шефа на Националния център за суперкомпютърни приложения проф. Стоян Марков и неговия екип.
Именно по тяхна покана тези дни Липерт бе в София.
Топспециалистът изнесе лекция пред БАН и запозна научната общност с възможностите, които разкрива проект, в който Еврокомисията е инвестирала 1,2 млрд. евро.
Една от мечтите на учените е да създадат ново поколение компютри, които няма да имат нужда от програмиране. Защото тази дейност ще е поверена на дигиталния мозък в тях. Това вероятно ще са виртуални роботи, които ще решават различни задачи с помощта на невроморфологични чипове.
Този нов тип технологии разкрива
невероятни възможности и за мобилните телефони
Те също ще са с роботи, които ще се обучават непрекъснато, ще събират и обработват необходимата ни информация и ще са в пъти по-мощни от сегашните.
Виртуалният робот ще може безпогрешно да кара автомобил, с него ще можем да общуваме, да му задаваме въпроси и др. Ще може да управлява домакинските уреди и осветлението така, че да пести енергия.
Новият тип чипове ще са много по-бързи и удобни от сегашните, защото ще са адаптирани към индивидуалните нужди на всеки.
Почти сигурно е, че един ден дигиталният мозък ще бъде използван и в Космоса, за да проучи подробно по-близките планети. Това като цяло ще поевтини полетите, защото качването на хора е скъп процес. На тях им е необходим кислород, специална храна и какво ли още не. На виртуалния робот ще му трябва само енергия.
В основата на всички тези вълнуващи открития ще са именно механизмите, които използва нашият мозък. И които засега са абсолютна загадка за учените.
Като начало учените подготвиха свръхтънка дисекция на мозъка, използвайки мощния суперкомпютър в Юлих. Целта бе да създадат прецизен триизмерен модел. Всяка дисекция съдържа част от невронната мрежа на мозъка.

Пълният текст, както и интервю по темата с Томас Липерт, шеф на Суперкомпютърния център в Германия, четете в новия брой на в. "168 часа"