Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Британската соул звезда Ейми Уайнхаус разказва за себе си и своите битки в документална лента, посветена на живота й, четири години след нейната смърт. През собствените думи на четирикратната носителка на "Грами" чрез архивни кадри и нейни неизвестни досега записи режисьорът Асиф Кападия рисува историята й в "Ейми".
Филмът ще бъде представен премиерно като един от акцентите на престижния кинофестивал в Кан. Специалната прожекция ще бъде с музикален съпровод на лейбъла на певицата Universal.
Кападия е носител на БАФТА за своята документална продукция "Сена" за трагично загиналия бразилски пилот от Формула 1 Аертон Сена. В работата си по лентата за Уайнхаус режисьорът и екипът
провеждат интервюта с около 100 близки, познати и колеги на музикалната икона "Историята, която разказва филмът е отражение на нашите разкрития от тези интервюта", подчертават продуцентите.
Бащата на Ейми Мич обаче остана недоволен от филма и го определи като "подвеждащ". Той управлява фондацията на нейно име и е говорител на семейството, което пожела да се разграничи от скорошната премиера на продукцията. Според Мич лентата омаловажава неговата подкрепа спрямо дъщеря му и съдържа откровени лъжи.
"Аз бях там всеки ден. И ако отсъствах по работа или двамата бяхме разделени поради пътувания,
тя ми звънеше по седем пъти на ден
От това обаче няма и следа на екрана и това е разочароващото. Огорчението ми идва от факта, че филмът можеше да стане страхотен. Хората ще го гледат и ще разберат, че е подвеждащ. Няма никакъв баланс. Пропусната е възможността да бъде отдадена чест на таланта и живота на дъщеря ми", категоричен е Мич.
От екипа на продукцията са убедени, че са подходили напълно обективно към проекта, който са започнали с първоначалната подкрепа на семейството на Уайнхаус.
Ейми напуска този свят на 23 юли през 2011 г. от алкохолно натравяне още преди да успее да достигне 30 години. С преждевременната си смърт тя се нареди в списъка на печалния Клуб 27. Така стана част от групата на световноизвестни музиканти и певци, повлияли значително развитието на музиката и починали на възраст от 27 години. Много често при странни или неизяснени обстоятелства. Това са Джими Хендрикс, Джанис Джоплин, Джим Морисън, Кърт Кобейн, Робърт Джонсън и др.
Причините за смъртта на Уайнхаус са изяснени месец след като е открита бездиханна в апартамента си в Лондон. Според направени токсикологични тестове в кръвта й не са открити никакви наркотици, а само следи от алкохол.
В последните си години музикалната звезда е следена неотлъчно по петите от нахални папараци, което оказва сериозно влияние върху психиката й. Ейми успява да се сдобие със заповед от съда да ги държи на разстояние от най-малко 100 метра.
"Не съм момиче, което се опитва да бъде звезда или нещо друго освен музикант.
Не мисля, че ще се справя с известността, най-вероятно ще полудея",
споделя певицата в интервю от документалната лента.
Само на 14 години тя започва да пише музика, след като получава първата си китара година по-рано. В нейното детство майка й Джанис е фармацевт, а баща й Мич работи като шофьор на такси. Тогава той обичал да си припява и често изпълнявал песни на Франк Синатра на малката Ейми.
Документалната продукция обхваща нейното израстване от тази крехка възраст до сдобиването с голямата слава. За целта са използвани и много кадри от домашни клипове на певицата.
Благодарение на своя талант Уайнхаус успява да съживи британската музика и да извоюва популярност на жените соло изпълнителки Става изключително популярна заради специфичния си стил на пеене, като изпълнява соул, фънк, джаз, рок и R&B.
"Пеенето винаги е било важно за мен, но никога не съм си представяла, че ще пея или ще бъда певица. Просто си мислех, че съм щастлива, защото това е нещо, което мога да правя, ако поискам", разказва самата тя в лентата.
Целият филм за нейния живот ще бъде оценен по достойнства от фестивалната публика. Кинофорумът в Кан ще продължи от 13 до 24 май, като за първи път от 1987 г. насам събитието ще бъде открито с филм на жена режисьор. Честта се пада на французойката Еманюел Берко с нейната лента "С високо вдигната глава". Прожекцията е и световната премиера на продукцията, която разказва историята на младото момче Малони от неговата 6-годишна възраст, докато става на 18.
През това време, за да го спасят от нерадостна съдба, се борят съдия от съда за непълнолетни и възпитател от поправителен дом.
За "Златна палма" ще се състезават общо 17 филма, сред които са "Карол" на Хейнс с Кейт Бланшет, европейският "По-оглушителни от бомби" (Louder than Bombs) на Йоахим Триер с Джеси Айзенберг и Изабел Юпер, "Младост" (Youth) на Паоло Сорентино, "Морето от дървета" (The Sea of Trees) на Гюс ван Сант и получилият приза в "Особен поглед" преди време гръцки режисьор Георгиус Латинос с новата си продукция "Омарът"(The Lobster).
Председатели на журито на 68-ото издание на фестивала са известните американски режисьори Джоел и Итън Коен. В секцията "Особен поглед" комисията е оглавена от актрисата Изабела Роселини, а главен оценител на програмата "Синефондасион" и на тази за късометражни филми е мавританският режисьор Абдераман Сисако. Водещ на церемонията по откриването на кинофорума ще бъде Ламбърт Уилсън.