Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"На врата му сила обитава, и пред него ужас тича" (Книга на Йов, 41:14. Описание на библейския демон Левиатан - б.р.).
Руската лента "Левиатан" на режисьора Андрей Звягинцев се размина на косъм с "Оскар" за най-добър чуждоеизчен филм, след като сериозно впечатли критиците и триумфира на най-престижните международни кинофестивали.
"Идеята за ненаситното чудовище е описана от соченият от някои за баща на тоталитаризма философ Томас Хобс в есето му "Левиатан". Той пише, че във всеки от нас дреме чудовище, и ако няма висша инстанция, която да регулира обществото, се стига до война между отделните индивиди. Тази инстанция е държавата, но в замяна на удобството и сигурността, които носи, човекът, се отчуждава от свободата си. Тогава самата държава се превръща в чудовище, което поглъща душата. За мен
да се откажеш от свободата означава да продадеш душата си на дявола", споделя Звягинцев.
Успехът на "Левиатан" е безспорен, но в Русия се чудеха дали да му се радват или да го ненавиждат. Причината е, че, от една страна, драмата е първият руски филм от 50 години насам, спечелил приза "Златен глобус" (тази година) и сериозен претендент за най-важната статуетка "Оскар", с която все пак беше отличена полската лента "Ида". От друга страна, лентата разгневи Кремъл, защото
е получила частично държавно финансиране,
но е обявена за русофобска и целяща единстевно да отговори на търсенията на журито на кинофорумите.
"Левиатан" е авторска интерпретация на историята за библейския Йов, случваща се в днешна Русия. Сценарият е дело на Звягинцев и Олег Негин, оператор е Михаил Кричман.
Главният герой Николай (Алексей Серебряков) опитва да се пребори с несправедливостта, диктувана от безпринципен кмет в близки връзки с руската православна църква, които трови сивото ежедневие на героя още повече. Николай трябва да защити не само дома и бизнеса си, но и своето достойнство. Единственият начин е, подобно на старозаветния Йов, да се изправи срещу страховития левиатан, изтъкан от користолюбие, лъжа, алчност, егоизъм и безпощадност.
"Кога се подига, юнаци треперят, съвсем се губят от ужас" (Книга на Йов, 41:17).
Действието се развива в малкото арктическо рибарско селище Триберка на бреговете на Баренцово море. Мястото е представено мрачно, студено и подтискащо, според художествените търсения на режисьора.
Николай живее в суровия край заедно с жена си Лилия (Елена Лядова) и сина си тийнеийджър Ромка. Той има автосервиз, а тя работа в рибна фабрика. Макар всяка сутрин над техния живот да се спуска гъста мъгла, вечер студен мрак, а чашката да е вечната подкрепа, Коля живее в страх от Бога. Като Йов, до момента, в който
сатаната не оспорва почтенността му
Кметът на Триберка опитва да събори къщата му и да конфискува имуществото му. В този труден момент Коля моли за помощ свой стар приятел от казармата, адвокат в Москва. Юристът (Владимир Вдовиченков) обаче се сблъсква със страхотни своеволия от страна на местните бюрократи и представителите на руската православна църква. Двамата приятели решават
да обединят сили срещу "чудовището"
и да съберат компрометиращи факти за местния властник.
Тяхната битка само влошава бедата, захранвана от безнадеждното статукво. Режисьорът забърква любопитна човешка интрига, наподобяваща природна буря от най-опасните способности на хората да воюват помежду си.
"На земята няма подобен нему, той е сътворен безстрашен" (Книга на Йов, 41:25).
В лентата се виждат изоставените и рушащи се сгради и липсата на повечето жители, които отдавна са поели в търсене на по-уютни домове. Поради тази причина местната власт се разгневява от описаната действителност и нейният ръководител Татяна Трубилина дори иска филмът да бъде забранен. Други изтъкват, че "Левиатан" е крайно реалистичен и показва как корупция съществува дори в провинция, където живеят по-малко от 1000 души, просто защото я има навсякъде.
Руският министър на културата Мединский заяви единествено, че за напред филми, които целят да печелят, задоволявайки само определени виждания за изкуството, няма да бъдат поощрявани финансово от държавата.
"Сценарият беше много повлиян от пейзажа. Всичко тръгна от едно американско произшествие, показващо борбата на един занаятчия срещу мощна промишлена компания и администрацията.
Този самотен и отчаян бунт на обикновения човек,
на когото властта пречи да живее, ме порази. Първоначално смятах да снимам в Америка, но идеята действието да се развива в Русия взе връх.
Когато намерихме място за снимките, на брега на Баренцово море, далеч на север в Русия, историята придоби цялата си широта, визуалната си тъкан", коментира Звягинцев.
Социологът и кинокритик Даниил Дондурей защити режисьора с мнението, че неговата лента е извъннационално явление.
По думите му "Левиатан може и да е създаден върху руски материал, но разказва общочовешка история, отнасяща се за всяка страна. За несправедливостта в света и героя, който решава да й се съпротивлява. Сюжет, описан още в светото писание.
"Кой Ми е дал по-напред, та да му отплатя? Все що има под цялото небе е Мое" (Книга на Йов, 41:11).
У нас "Левиатан" вече беше прожектиран в рамките на София филм фест, но от 17 април е с редовно разпространение в кината.