Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Легендарният международен фестивал "Златният Орфей" ще възкръсне два пъти тази година.
Съпругата на неговия създател и председателка на комитета "Генко Генов" Дариана Генова оповести, че заедно с управата на комплекса Слънчев бряг са в начален етап на подготовка за провеждането на емблематичното музикално събитие в пълния му блясък.
 В същото време Генова сподели пред "168 часа", че е отказала да подкрепи конкурса за популярна българска песен "Лирата на Орфей", организиран от Национална агенция "Музика" към Министерството на културата и Съюза на българските композитори. Финалният гала концерт за него ще се проведе през юли в Летния театър в Пловдив и е посветен на 50 години от първия "Златен Орфей".
"Получих пет предложения от различни места за провеждането на фестивала. Ходих, гледах, мислих, правих, струвах и се реших. Много съм благодарна на управителя на Слънчев бряг Златко Димитров и неговите колеги, защото
с такава готовност успяха да ме уверят, че е дошъл моментът "Златният Орфей" да се състои отново, и то не къде да е, а именно там, където винаги се е състоял.
На времето фестивалът разкри курорта в целия му блясък. По време на церемонията за 55-годишния юбилей на Слънчев бряг бях наградена за заслуги към него. Тогава държах една реч, която завърших с това, че ние очакваме да ни поканят да се завърнем. Ето че стана", с радост коментира Генова.
Вече е започнал и оглед на всички свободни места в Слънчев бряг, където може да се изгради Летен театър заради престижния музикален конкурс.
"Преди два-три месеца ме потърсиха във връзка с осъществяването на орфея в Пловдив. Казах им, че ако искат да правят някакво подобие на фестивала, не може да е с неговото име. Държаха да застана зад идеята, защото така, естествено, щеше да има много повече финансиране. Казах: "Не ме интересува. Довиждане." Подкрепям всякакви други програми и събития, но не това е същността на "Златният Орфей" и не това е наследството на мъжа ми.
В последните си дни, когато беше в правителствена болница, той ми каза:
"Всичко ми взеха. Само "Златният Орфей" ми остана и ми е най-скъпото
Първо е той, после сте ти и децата. Съхрани го. Да го има и да продължава да се развива." Именно затова се боря аз със зъби и нокти до днес.
Апетитите към конкурса са големи заради утвърдената му слава и всеки иска да обсеби вече готовата формула за успех. Генко успя в рамките на 10 години да го популяризира по света в периода, когато ние бяхме зад желязната завеса и не общувахме с капиталистически свят", обяснява спътницата на дългогодишния директор на фестивала.
Дариана обяснява, че нейният съпруг е ненавиждал, когато неговият музикален формат е бил определян като соцсъбитие.

Как Генко Генов постига големия успех и историята на неговата нелека съдба четете в новия брой на в. "168 часа".